Bydlení čtenářů

Zařizujete malou ložnici? Poradíme, jak na to

Klid a žádná televize

Když si představíte, jak má vypadat vaše ložnice, zřejmě si vybavíte postel. Ano, to je základ všeho. Musí být pohodlná, dostatečně velká a nešetřete na matracích. Pro kvalitnější spánek vybírejte paměťovou matraci, která odpovídá vaší váze. Ložnice je místo, kde odpočíváte, a ne pracujete. Je pochopitelné, pokud máte malý byt, že chcete využít každý prostor. Když potřebujete ušetřit místo, pořiďte si pohodlnou pohovku. Večer ji rozložíte a bez problémů se vyspíte. Přes den pak máte možnost ji využít jako obývací sedačku.

Vymyslete si takové uspořádání, abyste v ložnici pouze spali. Dlouhé koukání do počítače či na televizi před usnutím vám nepomůže. Právě naopak. Zapomeňte tedy na cokoliv, co vydává modré světlo. Stejně tak by vás nemělo rušit ani osvětlení z ulice nebo hluk projíždějících aut. Těžké závěsy pomohou v létě proti teplu a zároveň slouží jako zvuková izolace.

Vzduch a uklidňující barvy

Dalším pravidlem pro ložnici je optimální teplota. Volte ji spíše chladnější a zajistěte si dostatek čerstvého vzduchu. Stěny vymalujte tak, aby zvolené barvy ve vás nevyvolávaly agresi. Žádoucí jsou neutrální či studené barvy. Aktivní odstíny, jako červená, oranžová nebo výrazně žlutá a červená, nejsou vhodné. V podobném duchu myslete i na šatní skříně. Většinou zabírají podstatnou část ložnice, takže je volte světlé a v dekoru, který ladí s postelí. Menší místnosti opticky zvětší velká zrcadla nalepená na dveřích skříně. Podle velikosti prostoru si vyberte posuvné dveře, jež jsou praktičtější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *