Dekorace

Inspirace designového interiéru: Vintage nábytek a textury

Podívejte se na půdu

Buďte ekonomičtí a nevyhazujte starý nábytek. Vintage styl si zakládá na opotřebeném designu a starších kouscích. Dejte dohromady kousky po rodičích a prarodičích. Tak co? Nenašli jste staré houpací křeslo, které báječně zapadne do vašeho interiéru? Opotřebovaného vzhledu u novějších kousků pak dosáhnete pomocí patiny.

vintage interiér

Materiál nábytku ve znamení vintage

Pro tento styl je charakteristický nábytek ze smrku, dubu nebo čistě bílý nábytek, který je nadčasový. Ano, doporučili bychom právě bílý nábytek, který nikdy nevyjde z módy. Byl tady, je tady a pár let ještě bude. Je znakem čistoty, je světlý, tudíž rozzáří vaše pokoje a především se snadno kombinuje. K bílé se hodí jakákoliv barva a textura. Pokud nechcete vyloženě bílou, pak sáhněte po krémové.

Jaké barvy tento styl preferuje

Ve vintage stylu nenajdete tmavé, pochmurné barvy. Naopak je to styl plný veselých, světlých barev. Cizí mu není baby pink (světle růžová), baby blue (světle modrá), meruňková, béžová, levandulová, tyrkysová, mentolová

vintage interiér

Nebojte se zdobných ornamentů

Toužíte po životě na zámku? Vintage styl si bere to nejlepší ze všeho. Cizí mu nejsou všelijak zdobené skříně, komody, truhly, stoly či židle. Ornamenty dodávají nábytku pohádkovou atmosféru. Je to neotřelé a jedinečné.

Nábytek na nožičkách? Ano!

A jsme opět u zámeckého nábytku. Nepotřebujete masivní kusy nábytku, naopak dejte přednost roztomilejším a menším variantám. Perfektně vypadají skříně na zdobných nožkách.

vintage interiér

Textilie ve stylu vintage

Pro vintage styl jsou typickým vzorem drobné kytičky. Ty jsou i dnes velmi populární. Je to roztomilé, dívčí, neotřelé a zkrátka a jednoduše krásné. Nebojte se kytiček například na pohovce. Taková vzorovaná pohovka se stane skvostem vašeho bydlení. Kytičkované polštáře, povlečení, deky, stínidlo od lampy nebo záclony… to jsou detaily, které udělají mnoho, ačkoliv se jedná o drobnosti.

Nezapomeňte na doplňky

Vintage styl si potrpí na drobné detaily. Nádherně se k tomu stylu hodí dekorace z okrasného porcelánu. Ten si můžete vystavit na poličky v obývacím pokoji. Dolaďte svůj interiér květinami ve vázách, které mají svou historii a příběh. Trefně bude vypadat například gramofon položený na malém stolku nebo třeba psací stroj.

Zdroj fotografií: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *