Dětské pokoje

Jak správně vybrat dětskou postel, aneb 4 skvělé rady a tipy

1. Myslete dopředu

jak vybrat dětskou postýlku

Pokud pokukujete po malých kolébkách, je nutné si uvědomit, že ji dítě využije pouze v prvních pár týdnech. Děťátko bude rychle růst a časem by mu prostor nemusel stačit. Bude se potřebovat převracet a mít okolo sebe více místa. Raději zvolte postýlku normální velikosti a dokupte k ní polštářky („mantinely“), mezi které dítě položíte a zmenšíte mu tak prostor v ohrádce na první měsíc.

Je vhodné si pořídit postýlku s nastavitelnou výškou matrace. Většinou jsou to 3 stupně. Nejvýše položené bude novorozeně. Jakmile si však dítě začne sedět nebo se pouze jen vrtět, bude lepší dát matraci níž.

2. Vzhled postýlky

jak vybrat dětskou postýlku

Nejčastějším typem je postýlka z bukového dřeva, která neobsahuje třísky ani zářezy, které by pro dítě mohly být nebezpečné.

Barva postýlky nesmí obsahovat olovo, polychlorované bifenyly nebo jiné škodlivé látky – na to si dávejte pozor. Nejoblíbenější barvou u dětských postýlek zůstává klasická bílá, která se velmi snadno kombinuje s interiérem dětského pokojíčku. Nezapomeňte však dítěti dopřát i trochu barev pomocí hraček a dekorací okolo postýlky (nebesa, peřinka, obrázky) – bude na ně fascinovaně hledět a bavit se tím.

3. Bezpečnost především

jak vybrat dětskou postýlku

Postel by měla být z pevné a stabilní konstrukce. Jde o zdraví vašeho dítěte, proto se nebojte investovat do něčeho tak důležitého, jako je postel. Nikde by neměly trčet nebezpečné prvky (jakékoliv ostré hrany).

Vyplatí se pořídit mantinely do postýlky. Jsou to takové tenké polštáře, které upevníte na stěny postýlky (nejlépe na 3, jednu nechte volnou, aby na vás děťátko vidělo). Zabrání to tomu, aby se dítě do dřevěné mřížky uhodilo nebo se mu zaklínila nožka mezi šprušlemi. Navíc chrání dítě před průvanem. Jelikož je z bříška dítě zvyklé na stísněný prostor, udělají mu mantinely zvýšení pocit bezpečí.

4. Zajistěte dítěti pohodlí

jak vybrat dětskou postýlku

Tak jako u dospělých, i u dětí je důležitý výběr správné matrace. Zapomeňte na levné varianty z molitanu a raději volte něco kvalitnějšího. Vybírejte ze sendvičů kombinovaných z různých vrstev. Hlavně ať je matrace pružná a prodyšná. Pokud se bojíte, že dítě matraci pročůrá do posledního místečka, kupte si navíc podložku, která je nepropustná. Dá se měnit a prát.

Zdroj fotografií: https://cz.pinterest.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *