Nezařazené

7 tipů pro malé byty, aneb přestaňte žít jako ve škatulce

Tip 1: Využijte vysokých stropů

Bydlíte v bytě, kde jsou vysoké stropy? Zařiďte si spací patro. Pokud svou postel umístíte do výšky 140 nebo jen 120 cm, vznikne vám pod ní prostor pro obývací koutek nebo malou pracovnu. Využít jej však můžete i pro vestavěné skříně, kuchyň nebo cokoliv jiného.

 

malý byt

Tip 2: Světlé a transparentní materiály

Masivní dřevo a tmavé barvy nejsou to pravé pro malé byty. Raději sáhněte po lehkých a světlých materiálech. Jako je sklo, kov nebo průhledné látky. Využijte pastelových tónů, které byt opticky zvětší. Vhodná je bílá, krémová, slonovinová kost, béžová nebo světle zelená. Z odstínů dřeva jsou vhodné bříza, borovice, bělený dub či jasan. Velice moderní jsou také šedobílé interiéry doplněny o černé akcenty.

 

malý byt

Tip 3: Vestavěné skříně na míru

Při zařizování malého bytu si vyhraďte dostatek financí na kvalitní vestavěné skříně na míru. Při nákupu nešetřete, jelikož nábytek na míru vám ušetří dostatek místa a navíc bude perfektně sedět do každého prostoru, který chcete využít pro uložení vašich věcí. Takto můžete snadno využít například schody do spacího patra pro skříně na míru nebo prostor za dveřmi.

 

malý byt

Tip 4: Myslete prakticky

Nemáte dostatek místa pro vytvoření všech potřebných zón? Myslete prakticky a multifunkčně. Takový prodloužený ostrůvek v kuchyni vám může posloužit jako jídelní stůl, další pracovní plocha nebo jako psací stůl.

Tip 5: Vzdušný prostor

Při rozdělování jednotlivých zón v bytě nepoužívejte klasické sádrokartonové příčky, ale raději sáhněte po posuvných panelech, skleněných stěnách, policových sestavách, závěsech z provázků nebo květinových stěnách. Prostor můžete také rozdělit jídelním stolem, pohovkou či závěsem.

 

malý byt

Tip 6: Jednolitá podlaha

Dnes je jednolitá podlaha v celém bytě velice trendy. A to nejenom v malých, ale i větších bytech. Jak u nábytku a stěn, tak i u výběru podlahy platí, že světlejší tóny jsou vhodnější pro menší plochy. Pokud však chcete sáhnout po tmavější podlaze, celý interiér -jak nábytek tak stěny- by měl být ve světlých barvách.

 

malý byt

Tip 7: Až ke stropu

U malých bytů je velký luxus nechat prázdné a nevyužité stěny. Umístěte skříně i police až ke stropu. Ukládat do nich můžete sezonní věci a získáte tak dostatek úložného prostoru. Pokud možno, vybírejte uzavřený nábytek i police. Plná dvířka totiž interiéru sluší a s otevřenými policemi by se u takového prostoru mělo šetřit. Levnou a velice praktickou variantou jsou také police a skříně se závěsy či roletami. Pokud je to možné, volte nábytek zavěšený na stěně, který není úplně od podlahy. Bude to praktické i při úklidu a navíc tak prostor opticky zvětšíte a provzdušníte.

 

Zdroj fotografií: pixabay.com, unsplash.com, home-designing.com, hicarquitectura.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *