Bazény, sauny, vířivky

Aby voda v bazénu byla křišťálová

Nesprávná nebo nedostatečná péče o vodu se rozhodně nevyplatí. Dočkat se totiž můžete řas nebo zakalení, které si vyžádá nemalé náklady na následnou údržbu. Skutečně čistou vodu můžete mít jen v bazénu vybaveném kvalitní pískovou filtrací s odpovídajícím výkonem. Tedy takovou, která i při zapojení veškerého příslušenství (solárního ohřevu, vysavače nečistot, apod.) a třeba i při mírném znečištění pískové náplně bude i v plné sezoně stále schopna přefiltrovat celý objem až několikrát za den. V takovém případě a při použití vhodně zvolené bazénové chemie, nezabere péče o vodu víc než 15 minut týdně.

Na domáckou chemii zapomeňte

Jediným správným rozhodnutím je používání výhradně kvalitních bazénových přípravků, které mají veškeré zdravotní, hygienické a ekologické atesty. Na českém trhu se totiž stále ještě objevují produkty, které tyto atesty nemají a nelze jim tedy věřit. Obdobně nebezpečné mohou být i podomácku vyrobené sloučeniny, které občas podle „zaručených“ receptur vyvíjejí různí amatérští alchymisté. Výsledkem může být nejen zkažená voda a poměrně vysoké náklady za její výměnu, ale například i nepříjemná kožní reakce nebo zánět spojivek. O vyšisovaných plavkách ani nemluvě.

Zárukou jsou jen profesionálně vyráběné a léty ověřené značkové bazénové řady kvalitních přípravků, které nabízejí komplexní a na sebe navazující péči. Se správně zvolenými pomocníky to není nic těžkého a péči o vodu v bazénu zvládne kdokoli. Stačí jen dodržovat několik základních pravidel.

Hodnota pH by měla být mezi 7,0 až 7,4. Pokud je vyšší, hrozí vznik řas a kažení vody, protože se prudce množí mikroorganismy a intenzivněji se usazuje vodní kámen. Při nižších hodnotách je voda příliš kyselá, takže může méně kvalitní bazénové fólie vybělit nebo dráždit oči a citlivou kůži. Tvrdost vody by měla být nižší než 18°N.

Pravidelně je testerem potřeba měřit obsah chloru ve vodě, kdy by optimální množství mělo být mezi 0,3 až 0,5mg/l. Správný poměr vám jednoduše zajistí plovoucí dávkovač chlóru, do kterého se vkládají pomalu rozpustné chlórové tablety. Tak jak se plovák samovolně pohybuje po hladině, zajišťuje rovnoměrné dávkování. Mimo to se preventivně vyplatí používat přípravky proti tvorbě řas a nezbytná je i kontrola čistoty náplně pískového filtru a předřadných košíčků.

Pomůže vysavač a síťky

Spolu s pravidelným a správným používáním bazénových přípravků je třeba čisté udržovat i stěny a dno bazénu. Plovoucí smítka z hladiny snadno seberete pomocí speciálních bazénových sítěk s teleskopickými rukojetěmi. Na nečistoty kleslé na dno platí poloautomatický bazénový vysavač, který se snadno připojí ke kvalitní pískové filtraci a vodu bude čistit sám, bez nutnosti přítomnosti obsluhy.

Jak chránit bazénovou vodu v sezoně?

Každý týden

– alespoň jednou týdně měříme hodnoty pH pomocí kapkového testeru a odchylky upravujeme

– kontrolujeme koncentraci volného chlóru

– likvidujeme zárodky bakterii

– sledujeme tvrdost vody a případně ji upravujeme

– preventivně zamezujeme tvorbě řas

– po celou sezónu dezinfikujeme vodu chlórovými tabletami

– pravidelně vodu projasňujeme flokulantem

– pravidelně filtrujeme pískovou filtrací

– zbavujte vodu hrubých nečistot bazénovým vysavačem a síťkami

– proplachujte filtrační vložku

Co dělat, když je voda kalná?

To se někdy stává po zimě, ale i během léta. Náprava je jednoduchá:

– do vody vmícháme flokulant, který kal srazí do chuchvalců

– filtrujeme dokud není voda zase jasná

Co dělat, když voda zezelená?

Taková situace může nastat, jestliže zanedbáme pravidelnou a preventivní péči o vodu. Pak tedy:

– vmícháme rychle účinkující chlórový přípravek, který zajistí bleskovou dezinfekci vody a likvidaci přemnožených řas a virů

– přidáme flokulant na sražení nečistot

– filtrujeme dokud voda zase není průzračná

Zdroj: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *