Bazény, sauny, vířivky

Rozkvetla vám voda? Žádný problém!

Pořídit si na zahradu bazén snů je pěkné, ale jen v tom případě, že se v něm můžete denně koupat v průzračné vodě. Kdo už bazén má, ví, že udržet vodu v tak dokonalé kondici není velký problém. Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad, pravidelně měřit a upravovat hodnoty pH, dezinfikovat vodu, předcházet tvorbě řas a samozřejmě se starat o čistotu samotného bazénu. Ačkoliv výčet vypadá dlouhý, nezabere péče o vodu víc jak čtvrhodinku týdně.

Co dělat, když se voda zakalí

Jenže jsme jen lidi a občas se každému může sát, že něco spleteme nebo jednoduše zapomene a dosavadní pravidelná a preventivní péče o vodu se „nabourá“. V horkých dnech to může být problém. Jaký? Jednoduše se třeba vrátíte z dovolené nebo se po týdnu opět vypravíte na chalupu a místo blyštivě křišťálové hladiny vás přivítá kupříkladu voda zakalená. Ale nepropadejte panice, protože se správnými bazénovými přípravky není náprava nijak složitá.

Když se voda zakalí, stačí vmíchat do vody flokulant ( vločkovač), který malé nečistoty shlukuje do takzvaných vloček, lidově řečeno chuchvalců. Ty se pak dají snadno vysát bazénovým vysavačem. Pak zapněte filtrační jednotku a vodu filtrujte dokud není zase jasná.

Zelenat by se nám měla jen tráva

A do dělat v případě, že nám voda zezelená? I tady je pomoc poměrně jednoduchá. Okamžitě přidáme rychle účinkující chlórový přípravek, který rychlostí blesku zajistí dezinfekci vody a zároveň zlikviduje přemnožené řasy a viry. Na kumulaci nečistot do vody vlijte flokulant a o vzniklé chumáče se pak opět bezpečně postará bazénový vysavač. Nakonec naplno pusťte filtraci a počkejte dokud voda zase není průzračná.

Bez kvalitní filtrace je to marný boj

Když už je voda opět čistá, stojí za to se zamyslet, proč se taková nepříjemná příhoda vlastně stala. Skutečně šlo jen o opomenutí? Není to třeba tím, že jste chtěli ušetřit a zvolili špatnou nebo slabou filtraci? Aby byla voda v bazénu skutečně křišťálová, zajistí spolehlivě jen kvalitní písková filtrace s odpovídajícím výkonem. Tedy taková, která dokáže přefiltrovat celý objem bazénu dvakrát denně.

Velmi důležitý je i výběr kvalitních bazénových přípravků, které mají veškeré předepsané certifikáty a zdravotní i hygienické atesty. Nejlepší je, když jsou v ucelených řadách, takže na sebe promyšleně navazují. Jen tak si připravíte vodu tak, aby reagovala, jak potřebujete.

Jaké hodnoty jsou ideální?

Při ošetřování vody je neustále třeba udržovat hodnotu pH na hodnotách 7,0 až 7,4 a tvrdost vody pod 18°N. Pravidelně měřit testerem obsah chloru ve vodě a hlídat jeho množství mezi 0,3 až 0,5mg/l. Preventivně je dobré používat i přípravky proti tvorbě řas. Pod kontrolou by měla zůstat čistota náplně pískového filtru i předřadných košíčků a čisté udržujte i stěny a dno bazénu.

Čím zalovit v bazénu?

U každého bazénu oceníte bazénové síťky na odstranění drobných plovoucích smítek a jiných nežádoucích částiček z vodní hladiny a díky teleskopické tyči dosáhnete snadno nejen po celé její ploše, ale i na dno bazénu.Velkým pomocníkem při čištění bazénu jsou také různé kartáče a vysávací hlavy nebo bazénový vysavač. Stačí ho připojit k výkonné pískové filtraci a sám dokonale vyčistí dno i stěny bazénu od napadaných nečistot nebo vznikajících usazenin. Vybrat si můžete mezi vysavači poloautomatickými a automatickými, které se dají jednoduše naprogramovat a pracují zcela samostatně bez nutnosti obsluhy.

Jak chránit bazénovou vodu v sezoně?

Každý týden

– alespoň jednou týdně měříme hodnoty pH pomocí kapkového testeru a odchylky upravujeme

– kontrolujeme koncentraci volného chlóru

– likvidujeme zárodky bakterii

– sledujeme tvrdost vody a případně ji upravujeme

– preventivně zamezujeme tvorbě řas

– po celou sezónu dezinfikujeme vodu chlórovými tabletami

– pravidelně vodu projasňujeme flokulantem

– pravidelně filtrujeme pískovou filtrací

– zbavujte vodu hrubých nečistot bazénovým vysavačem a síťkami

– proplachujte filtrační vložku

Zdroj a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *