Vybíráme kuchyňskou digestoř – I. část

9.11.2010 | Redakce | Rubrika - Bílé zboží

Vybíráme kuchyňskou digestoř – I. část

Nehezké a často i nefunkční odsavače par, jaké byly typické například pro panelové domy z dob minulého režimu, dnes střídá široká nabídka digestoří všeho druhu i nespočtu stylů, ve které se investor snadno ztratí. I přestože se tak digestoř na první pohled netváří, jedná se o nezbytné praktické zařízení, jehož vzhled by měl být vždy až na druhém místě.

Jak se ale v parametrech vyznat a jak vybrat tu pravou? Odsavače par se dělí na dva základní typy: s možností odtahu a s recirkulací vzduchu. Ačkoliv i druhá z uvedených variant dnes skvěle plní svůj účel, pokud je to možné, vyplatí se upřednostnit digestoř s přísunem čerstvého vzduchu. Rozhodujícím faktorem pro koupi konkrétního modelu by pak měl být jeho výkon, který je odvozen od velikosti konkrétní kuchyně. Digestoř by měla mít minimálně takový výkon, aby dokázala desetkrát (ideálně šestnáctkrát) za hodinu vyměnit v místnosti vzduch, hovoříme-li o samostatné kuchyni. Propojený obytný prostor si vyžádá výměnu až 700 metrů krychlových vzduchu.

Se stoupajícím výkonem také většinou roste hlučnost zařízení (zkontrolujte, zda výrobcem uvedené decibely neplatí pouze při nejnižším stupni odsávání), což je samozřejmě odvislé také od ceny odsavače. Aby digestoř nerušila osoby pobývající v obývacím pokoji, neměla by hodnota překročit 56 decibelů. V nabídce už ale nalezneme i modely s hlučností pouhých 40 decibelů a možností celodenní výměny vzduchu při téměř neslyšitelných 28 decibelech. Na hlučnost i výkon má vliv také správné vedení potrubí pro odtah par. Odborníci tvrdí, že špatný vývod může snížit výkon až o 50 procent. Vyplatí se proto vždy poradit přímo s výrobcem konkrétní digestoře. K nejčastějším chybám patří například délka přesahující maximální čtyři metry, použití plastového systému s absencí tlumicích prvků, který ve výsledku funguje jako zvukovod, vývod pod sklonem menším než deset stupňů či velké množství ohybů (každý ohyb snižuje výkon o 15 procent).

TIP: Výkon odsavače par lze pozvednout jejím aktivováním alespoň tři minuty před vařením a vypnutím až po deseti minutách po jeho skončení. Nad varnou deskou vznikne potřebný podtlak a páry se nestihnou rozšířit do zbytku prostoru.

Foto zdroj: Miele, Baumatic, Gorenje

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Další články k tématu: Digestoře a odsávače par

Související články

Zdravé dobroty z páry

Zdravé dobroty z páry

15.4.2011 | Redakce | Bílé zboží

Vaření v páře je nejen moderní, ale také mnohem rychlejší a zdravější, než klasická příprava pokrmů na pánvi či v troubě. Bezesporu největší výhodou j... Celý článek

Vybíráme kuchyňskou digestoř – II. část

Vybíráme kuchyňskou digestoř – II. část

16.11.2010 | Redakce | Bílé zboží

Pokud jsme již pečlivě zvážili, zda zvolit pro svoji kuchyni digestoř s odtahem nebo recirkulací a zároveň propočítali výkon zařízení, přichází na řad... Celý článek

Lednice zvaná americká

Lednice zvaná americká

14.9.2010 | Redakce | Bílé zboží

Jste početná rodina a neustále bojujete s nedostatkem místa k uskladnění potravin? Pokud uvažuje o přikoupení samostatné mrazničky, stojí zato zvážit ... Celý článek

Elegantnější a bezpečnější plyn

Elegantnější a bezpečnější plyn

8.6.2010 | Redakce | Bílé zboží

Na plynové sporáky nedají dopustit profesionální kuchaři ani milovníci steaků. Plyn je totiž z hlediska ovládání teploty nepřekonatelný a zaručuje ext... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu