Bydlení čtenářů

5. díl Feng shui: Jarní očista energií

Už jste to možná slyšeli nebo četli – základem harmonické a posilují energie je podle Feng Shui pořádek. Je to tak, v uklizeném prostoru snadno a harmonicky cirkuluje energie cchi, která nás podporuje ve všech oblastech života. Každý nepořádek v našem prostoru se dříve či později promítne do našeho života. Může přivolat drobné problémy, zmatky, zdravotní potíže, nehody, neúspěch …

Pořádek, to nemusí být tak snadná věc jak to na první pohled vypadá.
Udržet si pořádek v životě, doma, v kanceláři, na pracovním stole, v mezilidských vztazích ….
Spousta příležitostí k udržení pořádku.

Dnes bych se nad nepořádkem chtěla zamyslet z trochu jiného úhlu. Nechci vás nabádat k pravidelnému úklidu, ani k vyřazení nenošeného oblečení. Nebo možná ano, ale tentokrát chci začít trochu z jiného konce. Možná jste si toho také všimli, ale u řady z nás se nepořádek soustřeďuje v určitých, pro danou osobu typických oblastech. Možná jste si toho všimli u svých přátel nebo kolegů. A oni zase u vás. U sebe obvykle něco takového nevnímáme.

Děláte nadbytečné zásoby?
Jste technický „nepořádník“?
Je vaším problémem hromadění sentimentálních drobností?
Jsou vaše skříně přímo zabarikádované věcmi?
Patříte do kategorie informačních „nepořádníků“?

Uvidíme. Možná se najdete i vy.

Děláte nadbytečné zásoby?

Jsou vaše skříňky a komory nacpané k prasknutí zásobami marmelád, oříšků, těstovin, konzerv všeho druhu, čistících prostředků, mýdel, toaletního papíru … ? Děláte „železné“ zásoby? Využíváte slevových akcí a nakupujete na roky dopředu? Neodoláte akci 3 za 2?

Poznáváte se? Nebojte, nejste zde sami. Potkáte se tu s ženami v domácnosti, důchodci a majiteli slevových nákupních karet.

Jak z toho ven?

Omezte nakupování jen na to, co spotřebujete jen v nejbližší době.
Pokud nadbytečné zásoby papírových utěrek a toaletního papíru zaplňují vaši garáž natolik, že musíte parkovat venku, tak máte opravdový problém. Vyhraďte pro zásoby jen určitou část vašeho domova – nejlépe jen jeden regál nebo polici.
A hlavně: Přestaňte nakupovat!

Přiznejte si, že vám nakupování přerůstá přes hlavu
Zbavte se naléhavého pocitu, že když nevyužijete šanci na výhodný nákup, váš svět se zhroutí.
Dejte svůj domov do pořádku a radujte se z toho, že po letech vidíte podlahu dříve skrytou pod kartony se zásobami.

Najděte si nový koníček
Pokud se opět přistihnete při pro čítání reklamních letáků, ihned toho nechte! Najděte si nového koníčka. Vzpomeňte si na to, co vás těšilo když jste studovali, jaké jste měli sny, oživte své staré koníčky. Buďte aktivní, začněte sportovat, choďte na procházky, poznejte své okolí, malujte ….

Jste technický „nepořádník“?

Váš pracovní stůl i šuplíky v pracovně přetékají kabely, prodlužovačkami, USB konektory a nabíječkami z nich velká část patří k přístrojům, které dávno dosloužily?

Pak se nacházíte v početné společnosti počítačových nadšenců, ale také starších lidí, děsících se vyhodit nefunkční kabel ze strachu, že ho budou v zápětí potřebovat.

Jak z toho ven?

Začněte třídit
Pořiďte si platové boxy vhodné velikosti a do nich roztřiďte kabely podle přístrojů ke kterým patří.

Kupte si popisovač
Nezapomeňte označit boxy správnou popiskou. Můžete označit také jednotlivé kabely a konektory

Je vaším problémem hromadění sentimentálních drobností?

Nedokážete se vzdát drobných upomínek na minulost, schováváte všechny obrázky, které nakreslily vaše děti, letáky a prospekty z dovolených, staré školní sešity a žákovské knížky.

Společně s vámi jsou v této skupině prarodiče, rodiče, jejich děti dopěly a odešly z domova ati, kteří cítí nutnost zachovat rodinnou historii.

Jak z toho ven?

Roztřiďte věci podle hodnoty, kterou pro vás představují
Možná se musíte rozhodnout mezi dědečkovou sbírkou medailí a babiččinými recepty. Je to těžké, ale nezbytné. Nikdo, kdo vás miloval, by nikdy nechtěl, abyste zavalili svůj domov památkami na něj.

Věnujte jednu stěnu rodinné historii
Vyberte fotografie a obrázky vašich dětí, které vám přináší největší radost, zarámujte je a pověste na zeď. Pokud povýšíte některé z rodinných památek na umění, bude pro vás snadnější vzdát se těch ostatních.

Určete pravidla pro vystavování obrázků vašich věcí
Pokud jsou vaše děti ještě malé, limitujte počet obrázků vašich dětí, které mohou být vystaveny současně. Určete jejich počet a pravidelně je obměňujte.

Jsou vaše skříně přímo zabarikádované věcmi?

Váš domov vypadá na první pohled uklizený a vše je zdánlivě v pořádku. Ale jen na první pohled, šuplíky dovíráte jen stěží a dveře od skříní se bojíte otevřít, protože při neopatrném pohybu se na vás vyvalí záplava sportovních potřeb, kabelek, bot …

V tom případě jste ve společnosti perfekcionistů, přetížených pracujících matek a těch, kteří nikdy nic nevyhodí.

Jak z toho ven?

Překonejte sami sebe
Tento typ nepořádku naznačuje, že máte přehnané nároky na úklid domácnosti. Uvolněte se.

Začněte tím, co můžete snadno zvládnout
Tento typ nepořádku můžete zvládnout jen díky pevnému rozhodnutí. Nezačínejte úklidem tam, kde to ve vás vzbuzuje emoce. Vyberte si něco jednoduchého a dejte si časový limit.

Využijte podpory přátel
Požádejte o pomoc někoho z vašich přátel. Díky přítomnosti toho, komu důvěřujete získáte nový pohled na obsah vašich skříní.

Patříte do kategorie informačních „nepořádníků“?

Nikdy nevyhodíte žádnou knihu, kterou jste si v životě pořídili. Máte schované sešity ze základní, střední i vysoké školy? Archivujete stará čísla svých oblíbených časopisů?

Jste zde společně s členy klubu čtenářů, tajných básníků a milovníků posezení v kavárně.

Jak z toho ven?

Digitalizujte
Pořiďte si čtečku a knihy, které budete číst jen jednou kupujte jako e-booky. Vše, čeho se nedokážete vzdát, ale je možné to uskladnit v digitální podobě, to digitalizujte.

Udělejte pořádek ve starých časopisech
Přestaňte skladovat stará čísla svých oblíbených časopisů. Limitujte jejich množství na aktuální a dvě předchozí vydání. Jakmile přijde nový výtisk, vyhoďte to nejstarší.

Stanovte jasná pravidla
Stanovte jasná a jednoznačná pravidla pro skladování knih a časopisů. Vyhraďte jim prostor, který se nebude nadále rozšiřovat.

Ukliďte si doma, uklidíte tak i ve svém životě. Vzdejte se nadbytečné zátěže, která vám brání v rozvoji a bere radost ze života. L. Djemelová
Konzultatnka Feng shui
www.fengshui-interiery.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *