Bezdězu na dohled

23.6.2010 | časopis Náš útulný byt | Rubrika - Bydlení čtenářů

Bezdězu na dohled

Někdy se ještě vyplatí starý dům opravovat a někdy takříkajíc dožije a nezbývá než začít znovu od začátku. A to byl také případ chalupy manželů Libichových. (Zdroj - Náš útulný byt)

„Strýc (romanopisec a překladatel Jiří Weil) nebyl právě prakticky založený člověk, takže dům postupně chátral,“ vysvětlil pan Jiří, proč se s manželkou rozhodli pro radikální řešení a starou roubenku v malebném Máchově kraji nahradili novým domem. „S pracemi jsme začali v srpnu 2006 a v listopadu jsme měli hotovou hrubou stavbu. Pokračovali jsme až na jaře roku 2007,“ nastínil Jiří rychlost, s jakou se do stavby pustili. Nábytek a další vybavení, které hodlali Libichovi v novém domě použít, odstěhovali k ochotným sousedům. Veškeré práce dělali svépomocí, vždy ale měli k ruce jednoho nebo dva zedníky a dva pomocníky. Odolnost všech zúčastněných se ukázala hned na začátku. Základy nového domu bylo nutné ručně vysekat sbíječkou do skály, přistavené rypadlo bylo k ničemu. Když tohle zvládli, věřili, že ostatní bude hračka. Zpočátku práce probíhaly ve čtrnáctidenních cyklech – 2 týdny na stavbě domu a dva týdny byl Jiří v práci. Později se stavělo již jen o víkendech. Ve čtyři hodiny ráno před Štědrým dnem přidělal Jirkův kamarád poslední sádrokartonovou desku a o Vánocích roku 2007 se rodina mohla nastěhovat.

Podobná, a přece jiná
Prostorové řešení nového domu navrhli jeho majitelé částečně podle původní roubenky a částečně upravili podle svých představ. Uprostřed přízemí je vstupní hala, z ní se jde na jednu stranu do hlavní obytné místnosti s kuchyní, naproti je pak pokoj pro maminku. Z haly je ještě vstup do koupelny a na toaletu. V patře jsou čtyři ložnice a menší hala, sloužící jako malý obýváček. Oproti původní chalupě byla srovnána podlaha v přízemí do jedné úrovně. Celý dům je v porovnání s předchozím menší, velikostí však pro potřeby majitelů naprosto dostačující. Lépe se udržuje a snáze se i vytápí. Na jaře a na podzim vyhřejí pokoje krásná kachlová kamna, která stojí v hlavní obytné místnosti, v zimě jim pomáhají radiátory napojené na elektrokotel. Jiří si pochvaluje, že nepodcenil zaizolování střechy. Šestnácticentimetrová vrstva minerální vlny se bohatě vyplatila. Určitý spěch se však negativně podepsal na podlaze v patře (kvapem se blížily Vánoce). Pouhých pět centimetrů minerální vlny jako kročejové izolace evidentně nestačí, v obývacím pokoji je slyšet, když někdo v podkrovních ložnicích chodí. To je asi jediné negativum, na které si Libichovi vzpomněli. Naopak jako velké plus viděli spolupráci s lidmi, kteří jim při stavbě pomáhali. „Když máte štěstí na lidi, je radost něco dělat,“ zhodnotil Jiří svou zkušenost s budováním nového domu.

PŮVODNĚ

Kuchyňská linka zabírá celou stěnu hlavní obytné místnosti v přízemí.

Z oken pokoje je krásný výhled na hrad Housku a Kokořínské údolí.

Většina starých doplňků se dostala do domu postupně. Tyto stylové předměty dotvářejí atmosféru venkovského stavení.

Malované ornamenty jsou dílem šikovné Libichovic tetičky.

Druhý menší obýváček se nachází v patře naproti schodišti. Slouží rodině především jako koutek na sledování televize.

Schodiště stojí uprostřed domu a rozděluje ho na dvě téměř stejné části.

Dveře v zrcadle schodiště nevedou do výtahu, jak by se mohlo zdát, ale na toaletu.

V podkroví se nacházejí čtyři stejně velké ložnice se světlými dřevěnými podlahami.

Vybavení domu pochází zčásti z původní chalupy a zbytek je vhodně doplněn nábytkem z IKEA.

Náš útulný byt

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Květinová výzdoba

Květinová výzdoba

30.6.2010 | časopis Náš útulný byt | Bydlení čtenářů

Pomocí ozdobných lišt a květinové tapety se stěny promění v krásnou domácí kulisu. (Zdroj - Náš útulný byt) Celý článek

Cesta z města

Cesta z města

28.6.2010 | časopis Náš útulný byt | Bydlení čtenářů

Paní Julie své bydliště měnila již několikrát a každá změna byla spojena s rekonstrukcí a úpravami. Naposledy se rodina nastěhovala do nového domu obk... Celý článek

Inspirace od Zuzany Jančuškové: Světlo propouštějící materiály v interiéru:

Inspirace od Zuzany Jančuškové: Světlo propouštějící materiály v interiéru:

21.6.2010 | Zuzana Jančušková - interior designer | Bydlení čtenářů

Nejdůležitějším faktorem vplývajícím na pocit z prostoru je světlo. Slunečné nebo umělé, vždy v nás vyvolává pocit radosti, čistoty, prostornosti a ... Celý článek

Finální návrh - 3. díl seriálu článků

Finální návrh - 3. díl seriálu článků

16.6.2010 | časopis Náš útulný byt | Bydlení čtenářů

Zadali jste architektovi projekt a čekáte, co bude dál? Schvalujte návrhy a nechte si vše vysvětlit. (Zdroj - Náš útulný byt) Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu