Bydlení čtenářů

Brazilská inspirace

Po návratu domů dokázal svoji jihoamerickou inspiraci převést nejen „na papír“, ale dovedl ji až k realizaci skutečného domu. Při pohledu zvenčí i zevnitř jsou patrné odlišnosti proti běžné výstavbě.

Na míru

Díky vizuální paměti majitele bylo možné „přenést“ dům z Brazílie až do Čech. Rodina vycházela ze svých požadavků, mezi které patřil bazén, sauna, hodně dveří do zahrady a především terasy. Ty jsou částečně pod střechou, což přináší jejich širší využití a propojení interiéru s exteriérem domu se tak stává mnohem dokonalejší. Také to více odpovídá jihoamerickému vzoru, kde jsou terasy však navíc ještě porostlé vegetací. Ve zdejších podmínkách se jen těžko podaří pěstovat tropické rostliny a tak byla zahrada upravena podle našeho klimatu. Dům stojí na pozemku bývalého statku a části dřívější obecní skládky.

O to náročnější byly zemní práce. Terén byl upraven a dovezenou zeminou se celá plocha zvedla o 1,5 metru. Dobře založená zahrada se snadno udržuje a velká plocha trávníku je ideálním místem pro spoustu her. Teď již zbývá jenom počkat, až dorostou stromy a celý prostor získá větší útulnost.

Bez zbytečných prostor

Nikdo nestaví dům jenom proto, že se mu například líbí, jak vypadá při pohledu z ulice. Během rozhodování hraje důležitou roli celá řada faktorů ovlivňujících konečné rozhodnutí. Novomanželé nesmějí zapomenout na dětské pokoje, milovníci psů by měli oddělit okrasnou část zahrady od prostoru, kde jejich mazlíčci mohou dovádět a domácí kutil si jistě prosadí alespoň malou dílnu. Po podobných úvahách vznikl i tento menší dům. Poté co se provdaly obě dcery, zůstali pouze rodiče se synem.

Na základě toho vznikla stavba na míru pro tři osoby. „Nebyl důvod obývat dům o jedenácti místnostech a proto jsme si postavili domek, který nám vyhovuje“, dodává ke svému rozhodnutí majitel. Z teplého rovníkového podnebí, kde jsou rozdíly průměrných teplot jen nepatrné, bylo samozřejmě nutné konstrukci domu přizpůsobit našim klimatickým podmínkám. Již první zimní období však potvrdilo kvalitně odvedenou práci, neboť náklady na plyn, kterým je dům vytápěn, dosáhly za celý rok pouhých osm tisíc korun. Dosavadní zkušenosti ze života v „brazilském obydlí“ prokázaly, že postavit takový dům, byla správná volba. „Rodina je v domě ohromě spokojena“, potvrzuje iniciátor netradiční stavby.

Nyní tak stojí uprostřed Čech domek výrazně inspirovaný brazilskou architekturou a příjemně narušuje častou monotónnost současné výstavby. Použitý styl s rustikálními prvky a přírodní materiály (především dřevo) nejsou žádným „módním výstřelekm“ a ani po čase nemohou ztratit nic ze své atraktivnosti, spíše naopak.

Michal Sochor

Rádi byste si zvelebili vlastní bydlení? Inspirujte se v katalozích na oBydleni.cz!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *