Bydlení čtenářů

BYDLENÍ ČTENÁŘŮ – Ze staré kuchyňky moderní světlá kuchyně

„Prostor původně vymezený pro kuchyňskou linku a jídelní stůl se židlemi byl pouze 380 x 220 cm, což bylo dostačující tak maximálně pro dvě stravující se osoby a současně velmi limitující pro možné varianty budoucího uspořádání kuchyňského prostoru.

Původní, téměř 25 let stará kuchyňská linka již dávno dosloužila, proto jsme se nedočkavě těšili na novou. Očekávali jsme nejen atraktivní design, ale také výrazně lepší uspořádání jednotlivých pracovních zón a minimalizaci nutných přesunů a celkového pohybu při vaření a přípravě pokrmů.

Vzhledem k velmi malé ploše původní kuchyně jsme se rozhodli pro nové prostorové řešení celého bytu. Využili jsme služeb architekta, který nám navrhnul nové dispoziční řešení. Prvním krokem bylo nahrazení velké části původní stěny oddělující kuchyň a obývací pokoj nově zbudovaným nosným pilířem. Kuchyně se tak vlastně stala kuchyňským koutem spojeným s obývacím pokojem. Druhým krokem bylo úplně zaslepení (zazdění) původních hlavních vstupních dveří do kuchyně (vedoucích z chodby). Výsledkem této změny je vzdušný a velmi prosvětlený prostor o ploše 30,6 m2.

Po dokončení nutných bouracích a stavebních prací jsme se společně s architektem začali zamýšlet nad smysluplným využitím nově získaného prostoru. V průběhu několika málo týdnů tak vzniklo hned vícero prostorově i barevně velmi odlišných vizualizací budoucí kuchyňské linky.

Z první pětice velmi odlišných návrhů uspořádání jsme se nakonec rozhodli pro návrh s varným ostrůvkem. Varianta s ostrůvkem umožňuje vaření a přípravu pokrmů spojit s další činností – například dohlížet nad dítětem, sledovat televizi nebo komunikovat s návštěvou.

Když jsme se konečně rozhodli pro jednu variantu, zadali jsme zakázku do výroby. Díky velkému časovému vytížení firmy, která dostala za úkol zakázku realizovat, se doba od zadání do výroby až do jejího dokončení protáhla na dlouhých 6 měsíců. S výsledkem jsme ovšem velmi spokojeni, kuchyň naprosto splňuje naše představy a očekávání a s odstupem času bychom asi změnili pouze jednu věc.

Barevné provedení je sněhově bílá barva, jedná se o vysoký lesk tvořený sedmi vrstvami laku. Tato úprava nás velmi překvapila, je naprosto bezúdržbová, nejsou na ní vidět prsty ani jiné nečistoty a nevadí jí ani taková barviva jako jsou borůvky, višně, červená paprika nebo kari a nevadí ani fixy. Případné čistění je snadné, stačí navlhčená švédská utěrka. Jestliže někdo tvrdí, že bílá barva je nepraktická, rozhodně to není pravda – hodně záleží na povrchové úpravě a vysoký lesk je zcela jistě velmi bezúdržbový materiál. Bílá barva je navíc také zcela univerzální pro druhou část této místnosti, tj. pro obývací pokoj, který můžeme ladit do jakýchkoliv barev a nemusíme zohledňovat barvu kuchyňské linky.

V nejvíce využívaném pracovním prostoru jsou široké a velmi prostorné zásuvky používající plno-výsuvy s automatickým pomalým dojezdem, boční hluboké skříňky mají otvíratelná dvířka. Madla jsou hliníková, velkou výhodou je, že na nich nezůstávají otisky prstů nebo celých rukou.

Co se týká spotřebičů, jednoznačně jsme upřednostňovali bezúdržbovou (bezotiskovou) povrchovou úpravu. Volba opět padla na hliník. Pečící a mikrovlnná trouba Whirlpool jsou stejně jako myčka Siemens v hliníkové úpravě. Varnou jednotkou je kombinovaná halogen-indukční deska Whirlpool, jejíž rychlost ohřevu nás velmi příjemně překvapila. Funkci mrazničky a chladničky plní americká dvoukřídlá Samsung se speciálním povrchem proti otiskům. Chladnička je velmi prostorná, přehledná a nabízí také automat na chlazenou vodu.

Protože je kuchyňský kout spojený s obývacím prostorem, kladli jsme důraz účinný a tichý odsavač par, který dokáže spolehlivě a s minimální hlučností vyměnit vzduch v celé místnosti. Nakonec jsme se rozhodli pro digestoř Faber, která je jediným spotřebičem, který se nám bohužel nepodařilo zajistit v hliníkové úpravě.

Zadní plocha za dřezem je celá skleněná (v jednom kusu), opět zcela bezúdržbová a v případě potřeby snadno omyvatelná.

Pracovní deska je odolná vůči poškrábání i velmi vysokým teplotám, bohužel horší je to s odolností vůči kapkám vody, po každém mokrém nebo vlhkém čistění na desce zůstávají viditelné mapy. Kdybychom mohli naši volbu změnit, určitě bychom se rozhodli na pracovní desce příště nešetřit a investovat do umělého kamene.

Osvětlení kuchyně ještě není zcela hotové, stropní osvětlení zajišťuje hliníkové zářivkové svítidlo s plnospektrálním světlem blízkým přirozenému dennímu světlu, osvětlení pracovní plochy budou zajišťovat skleněná plata zabudovaná pod horní skříňky a téměř skrytá z čelního pohledu (aktuálně čekáme na dodání a montáž).

I když jsme na novou kuchyň čekali velmi dlouho, jsme s výsledkem velmi spokojeni a výsledek předčil naše očekávání. Naše díky patří trpělivému architektovi, který několikrát musel čelit našim rozmarům, a stejně tak i firmě, která vše na zakázku postavila a cena zůstala přesně dle původní dohody.“

Autorka a foto: Lenka Sigmundová

Jaké barevné provedení kuchyně upřednostňujete vy? Přidejte svůj názor v diskusi pod článkem.

Máte také pěkný byt nebo zahradu a chtěli byste ostatním čtenářům ukázat, jak jste si se zařizováním pohráli? Stačí poslat alespoň pět fotografií s doprovodným textem na info@oBydleni.cz. Budete-li vybráni, článek zveřejníme a vy dostanete odměnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *