Bydlení čtenářů

Bydlení čtenářů: Přestavba 4+1 na 2+1

Definitivní rozhodnutí padlo v okamžiku, kdy se dcera, která už dostudovala a žila v Praze, rozhodla vdát. Řekli jsme si, že tohle je ta pravá chvíle, kdy přestavba celého bytu, bude jakýmsi předvojem nadcházející velké události v životě naší rodiny. Jednoduše řečeno, s manželem jsme si přáli, aby se svatba odehrávala už v rekonstruovaném bytě.

Představu o uspořádání místností, vybavení a všeho, co s přestavbou souvisí, jsme měli už dávno. K provedení rekonstrukce jsme si dle doporučení vybrali místní firmu, se kterou jsme byli po celou dobu velmi spokojeni. Byt 4+1, který byl tvořen obývacím pokojem o rozměrech 6 x 4,5m, ložnicí, dvěma pokojíky a malou kuchyní, měl mít ve výsledku podobu bytu 2+1. Zrušily se všechny příčky, včetně umakartového jádra. Zůstala pouze nosná zeď mezi původní kuchyní a obývacím pokojem. Postavily se nové zdi, provedly se nové rozvody elektřiny a vody, nové umístění zásuvek. Součástí přestavby byla i výměna dřevěných oken za plastová. Manžel, bývalý profesionální muzikant, se dobrovolně vzdal jednoho z pokojíků, který býval jeho královstvím, takže spojením tohoto pokoje s původní ložnicí tak mohla vzniknout velká ložnice o výměře 21 metrů čtverečních. Z původní malé kuchyně a části dětského pokoje vznikla prostorná, světlá kuchyně o ploše 18 metrů čtverečních. O druhou část dětského pokoje se zvětšila koupelna na úžasných 8,6 metrů čtverečních. Tady jsme se rozhodli o koupelnu společnou s WC. S rohovou vanou, sprchovým koutem a koupelnovým nábytkem EUROPA s umyvadlem z litého mramoru. Rozhodli jsme se i pro podlahové topení.

Moc ráda vařím, v kuchyni strávím hodně času a velká kuchyně byla vždycky mým snem. Představu, jak by budoucí kuchyně měla vypadat, jsem měla celkem jasnou – hlavně prostorná a světlá, dlažba na podlaze, na zdech tapety, linka v masivu světlé barvy. Kuchyně nakonec dostala podobu písmene L, přičemž už dopředu bylo počítáno, že do kratší části přijde nábytek (2 příborníky a police) z obývacího pokoje, který jsme nově zařizovali. Kuchyňskou linku jsme vybírali, dlouho, pečlivě a s rozmyslem. Nakonec jedna z našich početných objevných výprav skončila v nábytkovém centru ASKO, kde nám okamžitě padla do oka jedna z vystavených kuchyní. Zalíbila se nám hned na první pohled a po dalších získaných informacích a podrobnostech nám bylo jasné, že tuhle a žádnou jinou. Kuchyně je německé výroby, v masivu, program ROMANTICA. Ve spolupráci s kuchyňským studiem prodejny ASKO byl brzy vypracován návrh a všechny komponenty včetně kvalitní dřevěné pracovní desky, na které jsme nešetřili, byly objednány. Jedna z věcí, na které jsme trvali, byla právě kvalitní dřevěná pracovní deska, už z toho důvodu, že tato část kuchyňské linky je jednou z nevíce opotřebovávaných částí, a zub času by se na méně kvalitní určitě brzy projevil. Ta naše má zaoblený okraj, a co se týče péče a údržby je nenahraditelná. Do návrhu kuchyně byly zahrnuty i vestavné spotřebiče značky BOSCH – lednice, myčka, horkovzdušná trouba, sklokeramická varná deska a mikrovlnka. Všechny spotřebiče jsme pořizovali nové, kromě mikrovlnky. Místo pro vestavění prozatím zabírá původní mikrovlnka, kterou brzy nahradí vestavná. Původní plynový sporák jsme nahradili elektr. horkovzdušnou troubou a varnou deskou. Znamenalo to zrušit plynovou přípojku, což se samozřejmě neobešlo bez zásahu plynařů. Přechod z plynu na elektřinu byla jedna ze změn, kterou jsme uvítali.

Celou přestavbu bytu nám prováděla místní firma, se kterou jsme byli maximálně spokojeni, včetně kvalitně provedených obkladů a položení dlažby. Dlažbu jsme vybrali španělské výroby, rozhodli jsme se pro jednotný dekor pro celý byt kromě koupelny, která je laděná do zelena. Tato dlažba nejen že dobře vypadá, ale vzhledem ke své kvalitě je odolná a výborně se udržuje. Možná stojí za zmínku rada odborníka na pokládání dlažby, že nejlepším čistícím prostředkem na dlažbu je octová voda. Takže u nás žádné speciální prostředky, ale obyčejný ocet. Mohu jen doporučit.

Montáž kuchyňského programu jsme svěřili do rukou odborníků kuchyňského studia z ASKA. Bohužel se objevily i problémy s opožděnou dodávkou celé kuchyně, a když už jsme se konečně dočkali a mohlo se začít s montáží, zjistilo se, že některé díly jsou úplně jiné než ty, které jsme objednali. V konečné fázi ale vše dopadlo k naší spokojenosti. Dokonce nám firma ASKO slevila z ceny za opožděnou dodávku.

V nové kuchyni si cením vysoké potravinové skříně, stejně tak i vestavné lednice důmyslně skryté za dvířky stejného dekoru jako je celá linka, zásuvek s tichým dojezdem, skrytého odpadkového koše, skříně s otočným programem atd. Manžel, jako milovník dobrých vín si zase pochvaluje praktické úložné regály na víno. V současné době uvažujeme, že nerezový dřez nahradíme dřezem z litého mramoru, stejného jako máme umyvadlo v koupelně. Je nejen krásné, ale i praktické.

Přestavba celého bytu trvala téměř čtyři měsíce a jejím výsledkem je kromě nové, a z našeho pohledu krásné koupelny a ložnice, i krásná kuchyně, ve které se cítíme příjemně a spokojeně, a každý se k nám rád vrací na dobré jídlo a pohoštění.

A co vy? Je ve vašem bydlení něco, co by mohlo ostatní inspirovat? Měli jste zajímavý nápad nebo řešení, které je podle vás pěkné a jste na ně pyšní? Pošlete nám alespoň pět fotografií s doprovodným textem na info@oBydleni.cz. Fotky zveřejněné v článku odměníme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *