Bydlení čtenářů

Inspirace: Bydlení u rybníka

Kuchyňská linka je od obývací části oddělena poloostrůvkem, nad kterým jsou ukotvena bodová světla.
 

Úpravy projektu

Tentokrát zavítáme do luhů a hájů v jižních Čechách, kde se nachází novostavba rodinného domu. Na tomto malebném místě byla původně rybářská bašta, čemuž nasvědčuje i bezprostřední blízkost několika rybníků. Návrhářku paní Janu Lončákovou kontaktoval zákazník až v době, kdy probíhaly dokončovací práce. Oslovila ji malířská firma, aby pomohla s výběrem barevného řešení interiéru. Po konzultaci s majitelem domu se návrhářka dozvěděla, že již byla zadána výroba kuchyňské linky ve stylu francouzké Provence s rámovými dvířky a také vestavné skříně před vchodem do ložnic. V té době měli majitelé již vybrané i další materiály: podlahovou krytinu, dlažbu i obklady. Také byly objednány masivní dubové dveře. Tudíž se designérka musela se svým návrhem přizpůsobit již vybraným prvkům. Dle projektu měl stát v místě nynější jídelny uzavřený prosklený prostor s posilovacími přístroji, který se nakonec nezrealizoval. Místo toho tak vznikl v blízkosti kuchyňského koutu nádherný prostor pro velký jídelní stůl s možností stolování až pro osm osob. Sklo se v interiéru nakonec nachází, v obývacím pokoji stojí velké akvárium – terárium pro domácího mazlíčka.

Komody za pohovkou volně přecházejí v praktický pracovní stůl. Členové rodiny tak mohou být pohromadě i při kancelářské práci.
 

Další úpravy oproti projektu se týkaly topného tělesa. Místo klasického krbu byla vybrána jednoduchá krbová kamna a větší pozornost byla věnována dělicí příčce, u které kamna stojí. Zde se přistavěly boční niky na uložení dřeva a provedl se kamenný obklad z materiálu, který byl již použit na obložení exteriéru domu. Do konstrukce obloženého sloupu byly vloženy jako dekorativní prvek části původních trámů ze zbourané bašty, což vneslo do prostoru originalitu a autentičnost. Prosklená krbová kamna mají v interiéru funkci spíše estetickou, pohled do plápolajícího ohně má navodit pohodu a zpříjemnit relaxaci na dostatečně velké sedačce. Vedle ní našla své místo nízká komoda s vloženou vinotékou. Sestava skříněk nenásilně přechází v pracovní stůl, u kterého mohou majitelé trávit část pracovního času. Hlavní obytný prostor tak majitelům perfektně vyhovuje, protože splňuje všechny jejich představy o příjemném a vzdušném bydlení.

 

Aby bylo úložného prostoru opravdu dostatek, je pod lehací plochou umístěn velký výsuv.

Lůžko je nadstandardně široké, a tak nabízí dostatečné pohodlí, i když je umístněno pod zkosenou stěnou.

 

Hlavní obytný prostor měl být podle stavebního projektu rozdělen skleněnou příčkou, což designérka majitelům rozmluvila.

Chlapecký pokoj je navržen v neutrálních nadčasových odstínech doplněných o dekor dřeva.

 

Zdroj: Náš útulný byt

 

Prohlédněte si další články na téma inspirace skříní:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *