Bydlení čtenářů

Eliminujme nečekaná překvapení

Kromě toho, že pro větší rekonstrukci se bez stavebního povolení a tedy i projektu neobejdeme, dokáže odborník mnohem lépe posoudit stav objektu a jeho nedokonalosti. Leccos prozradí vizuální kontrola, někde bude třeba odkopat základy či udělat sondu do podlahy. Možná tím začátek vlastních prací trochu pozdržíme a budeme muset za odbornou práci zaplatit, nicméně jde o účelně vynaložené peníze i čas, díky nimž nás v průběhu rekonstrukce už překvapí jen máloco…

A právě k prvním stavebním zásahům se v našem seriálu nyní dostáváme. Postupně bychom měli stavbu projít, prozkoumat její jednotlivé části a ujasnit si, které zásahy je třeba provést bezodkladně a které ještě nějaký čas „vydrží“. Zejména v případě, že se chystáme k postupné rekonstrukci, kterou budeme provádět v závislosti na našich časových a především finančních možnostech, je stanovení postupu prací – odborníci mu říkají časový harmonogram – prakticky nepostradatelné. V domě, do kterého jsme se již nastěhovali, totiž budou probíhat mnohdy radikální změny, ale přesto nesmí být odpojena elektřina či voda v celém objektu. Potřebujeme větrat, proto se nesmí při bouracích pracích neustále prášit. A zahradu si chceme také trochu užít… S časovým harmonogramem budeme mít přesný přehled o tom, co a kde nás ještě čeká a kde již naopak můžeme počítat s definitivní úpravou.

S prvními zásahy do staršího domu také možná občas propadneme psychické únavě a začneme třeba i pochybovat o tom, zda skutečně nebylo lepší pořídit si nový, byť menší dům, tak jak nás o tom zpočátku všichni přesvědčovali… Práce se vlečou, neustále se objevují další „překvapení“, s nimiž jsme původně nepočítali a které je třeba řešit okamžitě. Uvědomme si však, že i v novém domě je stále co udržovat, zlepšovat a inovovat a my vlastně rekonstrukcí prospíváme nejen sami sobě, ale také svému okolí. Zachraňujeme určité historické hodnoty, odkaz předků, hmotnou památku… Až si jednou budeme prohlížet fotografie a v pohodlí vzpomínat na to, „jak to tady tenkrát vypadalo“, určitě se dostaví pocit dobře vykonané práce a účelně vynaložené námahy.

A tak nepropadejme panice při zjištění, že náš dům stojí jen tak na kamení bez základů, na krovu si pochutnali červotoči a komínem zatéká. Vše lze elegantně a účelně vyřešit, i když jsme s tím zpočátku asi nepočítali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *