Bydlení čtenářů

Inspirace: 5 tipů pro moderní obývák

Vytvořte atmosféru světlem

Jeden z nejefektivnějších způsobu, který se používá při navrhování moderního nábytku je podsvícení – malá LED dioda dokáže zázraky, o kterých návrháři dobře vědí a také rádi je aplikují do obývacích stěn, sedaček či stolů. Není tajemstvím, že správný poměr světla a tmy dokáže vzhledově „vyšperkovat“ i starší kus nábytku. Tento moderní zákrok vyvolal velmi pozitivní dojem, lidé si ho oblíbili a s chutí ho aplikují do svého domova – komentuje Jiří Doucha, specialista ze společnosti Maxhome.cz.

Buďte kreativní!

Moderní obývací stěny mají oproti těm starým socialistickým paskvilům zásadní výhodu – dají se libovolně členit, a to nejen po celé šířce, ale i výšce. Stěna je totiž jakousi sadou „kostek“, se kterými si můžete hrát – výsledná kompozice je tak na míru dělaná podle možností vašeho prostoru. Tady také platí pravidlo světla a tmy – promyšlené rozmístění prvků stěny a volných ploch mezi nimi předurčí celkový dojem.

Naslouchejte své intuici

…hlavně při výběru materiálu. V dnešní době pravá kůže už nestojí tolik, jako nový automobil – a její vlastnosti ohodnotíte z dlouhodobého hlediska, když se do stejného křesla posadíte za deset let a uvědomíte si, že dobře vypadá a pořád drží. V kombinaci se dřevem působí neodolatelně elegantně. Libujete si v rustikálním vzhledu, nebo jsou pro vás důležitější pohodlí a útulnost? Je libo barvy přírodní či pestré? Světlé nebo tmavé? Tohle všechno jsou podmínky, které byste měli brát v potaz.

Přemýšlejte celistvě

Tohle se jednoduše říká, ale na vlastní kůži to zažije host, kterého skolí první dojem, když do obývacího pokoje vstoupí. Máte novou pohovku, křesla jsou starší rodinné kusy, které vám na zákazu opravoval truhlář a od přátel jste dostali drahé, moderní a přitom velmi nevkusné hodiny? Jednotlivé položky mají něco do sebe, ale má váš obývák vlastní tvář? Nábytkové sestavy tento problém řeší a jednotlivé součásti si můžete pořizovat třeba postupně.

Hrajte si s doplňky

Čím lépe promyslíte vybavení obývacího pokoje, tím lépe se tam budete cítit a trávit více času. Americký model gauč / stůl / velká televize zřejmě splňuje základní požadavky na účelovost a praktičnost hlavního pokoje ve vašem domě, ale pravděpodobně se tam nebude moc dobře pracovat, číst, nebo skládat puzzle s dětmi. Vystavte ve vitríně sváteční nádobí, pořiďte si mechanické stojací hodiny, nebo si dejte záležet na hezkém jídelním stole se židlemi. Takový pokoj se sám nabídne, abyste v něm trávili více času. Třeba s rodinou.

Autor článku: Tomáš Rylko, Creactive.cz studio s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *