Bydlení čtenářů

Inspirace z Kanady

Majitelé domu jsou velmi milí a vstřícní lidé. Pán žil mnoho let za mořem, odkud si přivezl nejen mnoho zkušeností a zážitků, ale také zcela konkrétní představy o tom, v čem chce u nás bydlet. Když si člověk představí typickou severoamerickou stavbu umístěnou v pravé „ladovsky“ české krajině, pravděpodobně se nejprve vyděsí – především díky představě honosné stavby z amerických, nikdy nekončících seriálů. V tomto případě však dům, postavený na poměrně velkém pozemku, určitě nikoho nevystraší – právě naopak.

Dřevo až z Kanady

„Dřevostavbu jsme chtěli jednak ze zdravotních důvodů, ale také kvůli výborným tepelně izolačním vlastnostem. V Česku často nabízené dřevostavby, postavené za tři dny ze sendvičů vyrobených v halách, nás příliš nelákaly. Proto jsme dali přednost firmě, která staví z kvalitního kanadského dřeva…,“ vysvětluje majitelka. Tato stavební firma nabízí přes 60 typových domů, které si každý stavebník může upravit podle vlastní představy. Manželé si vybrali dům Catalina, který pozměnili tak, aby v něm mohla spokojeně a nerušeně žít pětičlenná rodina. Dům se stavěl téměř rok. Při jeho vzniku majitel svědomitě dohlížel na prováděné práce a ještě během stavby ledacos měnil a vylepšoval. Téměř veškerý stavební materiál, dřevěná nosná konstrukce stěn, střechy (včetně krytiny), izolace a parotěsná fólie, putoval do Česka přes moře. “ Upřímně řečeno, kvalitní, tepelně vysušené kanadské trámy z jader horských stromů se s našimi nemohou srovnávat. Jako každé dřevo je i toto nutné kvalitně povrchově ošetřit a i na to jsme dohlédli,“ tvrdí majitel.

Nerušená členitost

Dům je, co se zastavěné plochy týče, poměrně velký, ale na první pohled tak rozhodně nepůsobí. Příchozího nejprve upoutá dvojgaráž obložená umělým kamenem. Podél ní vede vydlážděná cestička k hlavnímu vstupu do půdorysně velmi členitého domu. Členitost je zvenku patrná snad jen díky množství sedlových střech, které však celkový vzhled výrazně nenarušují.
Z prostorného zádveří s vestavěnými skříněmi se vstupuje do hlavní obytné místnosti, dětské herny nebo do prádelny, která je spojovací místností s garáží. Hlavní obytný prostor je doslova srdcem domu. Zde se celá rodina schází ke společným debatám, k jídlu i televizi. Přijímají se zde i návštěvy, které mohou obdivovat krásné velké akvárium, katedrálový strop, ale především oboustranný krb, který tento otevřený a velmi vzdušný obytný prostor předěluje. Z obývacího pokoje se nabízí výstup po mírně zaobleném dubovém schodišti (mořeném do třešně) na galerii do podkroví. Z prostoru obývacího pokoje se vstupuje také do velké prosklené místnosti s vyhřívaným bazénem. Plocha této místnosti je 74 m2 .

Komfort bydlení

Otevřený prostor přízemí, který zařizovala sama majitelka, je prosvětlen širokými francouzskými okny. Ta v letních měsících umožňují maximální propojení interiéru s pěkně upravenou zahradou. Ve východní části domu, za společenskými místnostmi, jsou prostory určené k relaxaci. Z menší chodby vedou dveře na toaletu, do dívčího pokoje, ale i koupelny a ložnice rodičů. Ta tvoří určité separé s komfortní koupelnou a točitým dřevěným schodištěm do mansardové šatny a pracovny, kam je přístup i z již zmíněné galerie.
Podkroví je tvořeno galerií, z níž se vstupuje do pracovny i dvou dětských pokojů s vlastním hygienickým zázemím a šatnou. Všechny pokoje nabízejí dostatečné množství přirozeného světla. Dům s nevšedním vzhledem se pyšní vysokým komfortem nábytku vyrobeného na míru a luxusem velkých prostor.

Hedvika Švejdová

Zajímají Vás aktuální nabídky v katalozích?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *