Bydlení čtenářů

Jak přizpůsobit domov alergikovi?

Pryč s koberci a prachem

Domov alergika je rozhodě důležité zařídit tak, aby se dal často a především snadno uklízet. Mnohem vhodnější než koberce jsou pevné, obyvatelné podlahové krytiny stíratelné navlhko. Pokud se přesto nedokážete obejít bez alespoň miniaturního koberečku, vybírejte takový, který bude mít kratší chlup a půjde snadno vysávat. A počítejte s tím, že vysavač budete muset tahat častěji než pouze 1x týdně. Dalšími „výbornými“ lapači prachu jsou záclony či závěsy, dečky, přehozy i samotný čalouněný nábytek. Místo závěsu zvolte tedy raději žaluzie či roletu, dečky věnujte babičce a čalouněný nábytek vyberte např. kožený nebo s vypratelným potahem.

Neviditelní záškodníci

Člověk, který má dýchací potíže, si do malého bytu pejska či kočku pravděpodobně nepořídí, zvířátka se však doma přesto najdou. V ložnicích mají totiž báječné podmínky k životu roztoči. Samotné lůžko je ideálním příbytkem pro tyto malé potvůrky, mají zde vlhko, teplo a potravu (částečky naší kůže). Nejúčinnějším krokem k ochraně matrace je pořízení bariérového povlaku proti roztočům s velmi jemnou strukturou. Povlečení i samotné lůžkoviny je pak třeba co nejčastěji prát.

Vzdušné vitamíny

Alergikům, ale nejen jim, se nejlépe dýchá v místech s vysokou koncentrací záporných iontů. Záporné ionty mají celkově blahodárný vliv na náš organismus, v domácím prostředí se ale vyskytují v minimální míře nebo vůbec. Ničí je totiž umělé materiály, chemické prostředky a moderní technika. Následující tabulka ukazuje množství záporných iontů na cm3 v různých podmínkách. Přičemž optimální počet negativních lehkých iontů je 1000 – 1500 v cm3.

klimatizované místnosti 0 – 100

městské byty 50 – 100

ulice 100 – 500

moře 1 000 – 5 000

hory 5 000 – 30 000

jeskyně 5 000 – 50 000

Do bytu alergika je určitě vhodné pořídit si tzv. ionizátor vzduchu, neboli přístroj, který uměle vyrábí záporné ionty, čímž vytváří jejich optimální hladinu .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *