Bydlení čtenářů

Jiná tvář prostého betonu

Dům původně obývali dva sourozenci s rodinami. Intimitu oddělených obývaných prostor zajistili samostatným vnějším schodištěm, které je patrné ze snímku původního domu. Když jedna z rodin získala do vlastnictví celý dům, bylo nutné provést rozsáhlé úpravy. Vymezená tříměsíční lhůta na přestavbu byla šibeniční, ale majitelé chtěli strávit Vánoce s dospívajícími dětmi už v novém. Majitelé, oba vystudovaní stavaři, se rozhodli pro využití některých méně tradičních stavebních prvků. „Beton je materiál vynikajících vlastností, zajímá mne již od studií, prostě k němu inklinuji“, vysvětluje svou náklonnost majitel. Dokladem jeho slov je plot z pískovaných betonových opěrných modulů, které jsou výškově rozčleněny a doplněny žárově pozinkovanými trubkami.

A překvapení pokračuje…

Pozemek se rozkládá na pískovém podloží v blízkosti řeky. Dům byl již před lety stavěn bez důkladnějšího izolace a protože za celé roky v domě nebyla zaznamenána vlhkost, rozhodli se majitelé pro zachování tohoto stavu. Zajímavě vyřešili i původní vně vedené schodiště do patra, které velmi citlivě zakomponovali do interiéru. Zároveň ponechali možnost budoucího oddělení patra s přízemím. „Člověk nikdy neví – děti dorostou a dům se opět rozdělí. Navíc je možné využít podkroví pro vybudování dalších místností.

Při současném způsobu života nám ale dům vyhovuje tak, jak ho vidíte“, komentuje paní domu. Na první pohled upoutá neobvyklá a současně ne zrovna nápadná kombinace barvy oken a omítky. Odstín fasády majitelé vybírali ze vzorníku zelených barev, na první pohled však působí neurčitým béžovým dojmem. Dřevěná okna jsou určitou specialitou: rámy jsou vyrobeny z exotické dřeviny meranti a namořeny v petrolejovém tónu zelené. Stejnou barvu kopírují i okapy a dveře. Představu provzdušněného průchozího domu splňují francouzské dveře vedoucí z obou stran na terasy s posezením.

Zahrada? Spíše park

Z původní zeleně zůstala na pozemku zachována třešeň jako jediný ovocný strom v celé zahradě a stříbrné smrky. Majitelé jsou pracovně plně vytíženi a relaxace při údržbě zahrady je neláká. V tomto duchu je také koncipována veškerá plocha. Jediný hustý záhon dřevin má zabránit pohledu z ulice směrem na posezení před domem. To je upraveno v městském odlehčeném stylu a lze z něj mimo jiné vejít do obývacího pokoje. V přední části zahrady zaujme také rozlehlý a zajímavě řešený výběh pro čtyřnohého hlídače. Vkusné řešení pomocí dřevěné ohrady a kačírku nijak nekazí posezení venku.

Za domem je menší prostor s garáží pro vůz, přístřeškem a posezením tentokrát ve venkovském stylu. Vstup do domu ústí opět francouzskými dveřmi přímo do kuchyně.
„Cílem celé přestavby nebylo vyzdvižení finančních investic. Proto jsme dům i zahradu pojali velice jednoduše, bez okázalosti a v lehkém městském stylu“, shodně konstatují majitelé.

Martina Mixová

Rádi byste bydleli nově a lépe? Klikněte ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *