Bydlení čtenářů

Když testují přírodní podmínky

Neocenitelná je vlastní zkušenost. Firma může ve svých reklamních materiálech naslibovat leccos, ale teprve doslova „na vlastní kůži“ se člověk dozví pravdu. V podobné situaci byl i majitel jedné poloviny dvojdomku ve východních Čechách. Po dvou letech od dokončení domu zatím nezjistil žádnou závadu nebo nedostatek zvoleného konstrukčního řešení. Důležitá je jeho spokojenost a rozhodnost, se kterou tvrdí, že kdyby se mohl vrátit zpět na začátek, nic by na zvoleném způsobu stavby nezměnil.

Tajemství? Obyčejný polystyrén

Majitel je původem sám stavařské profese, což mu v jistém smyslu ulehčilo mnohé rozhodování. Pro svůj dům zvolil výrobky ze sortimentu firmy KM Beta, která kromě betonové střešní krytiny vyrábí také vápenopískové cihly a dekorační obkladové pásky. Zvolené materiály splňovaly všechny požadavky – vysokou pevnost, minimální nasákavost, mrazuvzdornost a v neposlední řadě také estetický vzhled. Nejpodstatnější na celém domě je nosná obvodová zeď sendvičového typu.

Skládá se z vápenopískových cihel širokých 24 cm, na něž z vnější strany navazuje 8 cm polystyrénové izolace. Nakonec je celý dům zevně opatřen dekorativním obkladovým páskem na vyrovnávací stěrce. Výsledkem je působivý, jemný vzhled celé stavby, ale především vynikající tepelně izolační vlastnosti. Když majitel prozradí zvědavcům, kolik ho ročně stojí vytápění, mnozí jen nedůvěřivě kroutí hlavou – 12 000 Kč skutečně není mnoho. „Utěsnění“ domu je díky použití plastových oken možná až příliš velké, což brání přirozené výměně vzduchu a je potřeba více větrat. Pomáhají tomu větrací štěrbiny v oknech a dveřích.

Půl metru sněhu

Podle názoru majitele mají vápenopískové cihly větší hmotnost, což však není na škodu. Spíše naopak, neboť jsou zárukou vysoké pevnosti a také dobrých zvukově izolačních vlastností, které právě on dokáže ocenit a potvrdit, vždyť žije v dvojdomku. Od stejného výrobce, jako nosné zdi a příčky, má dům i střešní krytinu – betonové tašky.

Majitel na nich oceňuje především tvarovou přesnost, zaujala jej však i elegantní černá barva, která výborně ladí se žlutou barvou obkladového pásku. Na střeše je použito relativně velké množství „sněhových“ tašek. Důvodem je objem sněhu, který v těchto místech pravidelně během zimy napadne. Přestože dům neleží na horách, sněhu bývá kolem půl metru. Zdejší přírodní klimatické podmínky jsou tak výborným testem pro zvolené materiály a majitel na základě svých dosavadních zkušeností potvrzuje, že zvolil dobře.

Michal Sochor

Rádi byste bydleli nově a lépe? Klikněte ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *