Bydlení čtenářů

Laděno v rustikálním stylu

Originalita a individuálnost projektu se odráží v mnoha rysech domu. Původně rovný terén byl upraven a vzniklo několik rovin, které přesně odpovídají vnitřnímu uspořádání domu. Přechod z interiéru do zahrady je vždy ve stejné úrovni, přestože například bazén leží níže než obývací pokoj. Kromě horizontální členitosti je dům „rozbitý“ i z hlediska fasády. Výsledkem je velice atraktivní vzhled.

Kouzla s malou zahradou

Přestože pozemek není nijak malý, rozměrný dům ponechal pro zahradu jen relativně úzký pruh po obvodu. Nicméně zahradníci se s tímto problémem dokázali skvěle vypořádat a prostor opticky zvětšili. Kolem domu vzniklo několik menších zahrádek v japonském stylu. Byly použity miniatury jehličnanů, ale na místě zůstalo i několik původních vzrostlých stromů. Na zahradě dále převládají zejména vřesy, azalky a rododendrony. Vzhledem k malým rozměrům zahrady nebyl postaven žádný „neprůhledný“ plot, ale naopak byly použity úzké pruty kovu s bílým nátěrem. Oblouky jednotlivých plotových polí se opakují i na oknech. Aby došlo k optickému zmenšení velkého domu, byla zvolena barevná kombinace bílé fasády s černou střechou a zámkovou dlažbou.

Do kuchyně na televizi

Přestože jsou všechny místnosti v domě nadmíru prostorné a každá poskytuje dostatečné zázemí pro plnění účelu, ke kterému byla určena, nejčastěji je využívána kuchyně. Zde se odehrává mnoho činností, často i sledování televize. Na prvním místě je ale samozřejmě příprava jídla, z které však činí dokonale vybavená kuchyňská linka doslova potěšení. Majitel s úsměvem dodává: „Manželka se vždy už těší z práce domů, aby mohla vařit.“ Není divu, neboť kuchyně zhotovená dodavatelskou firmou na míru je vybavena vším, co si jen lze přát. Všechny spotřebiče jsou navíc od stejného výrobce a tak je jejich ovládání mnohem snadnější. Stejnou značku nese dokonce i bazén, který je rovněž velice často využíván. Je sice menší, ale se vším vybavením. Slouží především pro relaxační účely.

I velké může být útulné

Díky optickému zmenšení nevypadá dům zvenku tak velký, jak ve skutečnosti je. Teprve při vstupu do interiéru objevíme prostorné a s velkou rezervou dimenzované místnosti. Jejich vybavení, uspořádání i barevné řešení z nich i přes značnou velikost činí velmi útulné prostory. V interiéru jednoznačně převládá dřevo. Je z něho zhotoven veškerý nábytek, dveře i schodiště. A vše v barvě dubu. K útulnosti také přispívá tepelná pohoda zajištěná perfektním zateplením. Ani při těch největších mrazech nebylo třeba topit na plný výkon. Navíc je dům vybaven protihlukovými okny, neboť leží poměrně blízko dálnice. Pokud jsou tato okna zavřená, je v domě naprosté ticho. Dům však v žádném případě není uzavřený a izolovaný od okolí. Přístupný je kromě hlavního vchodu také prostorem bazénu a propojení se zahradou je i v obývacím pokoji.

Michal Sochor

Zaujal Vás tento článek? Pro inspiraci vyhledejte aktuální nabídky výrobců v katalozích

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *