Bydlení čtenářů

Malý byt. Nevadí – stačí chytré nápady

Zpracováno z časopisu Panel Plus

Důležité je vědět, co od prostoru očekáváme a promyslet, jak zajistíme pohodlí pro všechny členy rodiny. Dnes není neobvyklé, že čtyřčlenná rodina bydlí v menším panelovém bytě o rozměrech 50 metrů čtverečních. Kolik místa připadane na každého člena rodiny lze snadno spočítat. Pokud tedy máme nedostatek podlahové plochy, jak můžeme dosáhnout většího prostoru? Nové možnosti nám poskytnou stěny, místa u stropů a funkční nábytek. Schválně zkuste spočítat, kolik metrů čtverečních, případně krychlových je nevyužito na vašich stěnách a také v prostoru do výšky.

Obývák, místnost plná možností
Obývací pokoj je místem, kde dochází ke společnému setkání. Dnes ale může plnit i jiné funkce. Často se setkáváme s propojením kuchyně a obýváku nebo využitím obývacího pokoje ke spaní. Obojí je možné a dokonce lze propojit i vše dohromady. K oddělení různých zón nám mohou posloužit skříně v prostoru, které mohou být až ke stropu, a tak tvořit příčky. Tím získáme i oboustranný úložný prostor, z jedné strany pro televizi a pro knihy, ze strany druhé například pro oblečení. Nejvhodnějším řešením je použití skříně PAX, která je velmi variabilní a i v případě změny preferencí vnitřích dispozic poslouží právě tak, jak potřebujete. Velký výběr je také v designu dveří skříně. Dalším tipem je nechat skříň z jedné strany bez dveří a třeba jen zakrýt závěsem, který nám celý prostor zútulní.

V malé koupelně myslete vertikálně
Koupelny mnohdy nemají více než tři metry čtvereční. Tady platí pravidlo stavět do výšky dvojnásobně. Máte nad pračkou police nebo jiné úložné prostory? Nikoli?
Tak nezbývá než to napravit a mít například čisté ručníky vždy po ruce. Nebo využít inteligentní skříň LILLÅNGEN, která vám poskytne stejnou kapacitu, avšak na zemi zabere jen polovinu místa. Nejvíce se hodí na špinavé prádlo, které dokonce můžete podle potřeby třídit. Díky nastavitelnému sušáku ve sprše nebo nad vanou je zase prádlo na sušení soustředěné na jednom místě a když uschne, stačí sušák zaklapnout.

Pravá venkovská kuchyně v panelovém domě
Proč byste se měli vzdát svého snu o venkovské kuchyni jenom proto, že bydlíte v malém panelovém bytě ve městě? Nejlepším řešením, jak umístit vše potřebné, je využít výhody vysokých stropů. Můžete si vystavět skříně do výšky, nebo na prázdnou zeď umístit tyč FINTORP, díky níž budete mít po ruce vše, co často používáte. S pohyblivými elementy se kuchyně stane hned praktičtější. Například servírovací stolek BEKVÄM vám nebude nikdy překážet, ale přitom ho máte po ruce vždy, když ho potřebujete. Nejen, že má v sobě spoustu úložného prostoru, ale horní deska se dá použít k přípravě pokrmů. Dalším nápadem je zřídit si v kuchyni malý ostrůvek, který má úložné prostory k dispozici ze všech stran a na svrchní části můžete prostor využít pro sporák nebo jako desku pro přípravu pokrmů.

Přečtete si o tématu Rekonstrukce bytu

Text: Lucie Czechová, Foto: IKEA
Zdroj: časopis Panel Plus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *