Bydlení čtenářů

Nové byty – co od nich očekávat

Jednotvárnost už není v kurzu

Pohled do nedávné historie bydlení v Čechách ukazuje jediné – jednotvárné, podobné či přímo stejné byty, jejich dispozice i vybavení. Nejzřetelněji tento obraz vystupuje v období 50. – 70. let minulého století, kdy se na našem území „dařilo“ panelovým domům.

Z té doby pochází tolik známá (a neoblíbená) umakartová jádra, úzké kuchyňské moduly a celkově poddimenzované prostory.

V 90. letech se sice uvolnily poměry a lidé si užívali nově nabytou svobodu volby, absence limitů se však projevila architektonickým paskvilem, opomíjením územně plánovacích limitů i estetického vkusu.

Touha mít krásné a luxusní byty, nejlépe co nejdřív uvolnila cestu i nekvalitně odváděným stavitelským pracím, takže hodnota bytu během užívání velmi rychle klesala.

Jak to vypadá dnes

Hlad po krásném bydlení už jsme zahnali, teď přichází na řadu chuť. Chuť bydlet pohodlně a opravdu dobře. Už nechceme okázalou nádheru, ale dáváme přednost uměřenosti, která je však korunována zaručeně profesionálním a kvalifikovaným provedením, jež odolává i běhu času.

Na prvním místě práce s architekty

Pod každým ze současných stavitelských projektů byste měli najít podpis architekta, nebo architektonického studia. Už není zapotřebí snažit se v rychlosti vystavět co nejvíce domů. Důležitější je vše konzultovat s odborníky. Nejen novostavby v Praze, ale po celé České republice by měly splňovat také normy dané územním plánem obce. 

Vnitřní dispozice a zařízení

A jak je to s uspořádáním bytových jednotek? Dlouhodobým cílem je vytvářet širší škálu typů bytů tak, aby si mohl potenciální zájemce vybrat skutečně podle svých potřeb. Běžné je rozpětí velikostí bytů od 1+kk do 4+kk, případně i 5+kk. Spojujícím prvkem je obvykle absence samostatné kuchyně a její propojení s obývacím prostorem.

Důraz je kladen na materiály, a to u dveří, oken, podlah a obkladů. Dominantní úlohu hraje dřevo, případně kvalitní plast a pravá keramika. Dozvědět se více o standardech novostaveb můžete například na stránkách developera Crestyl, který se se zmiňovanými trendy ztotožňuje.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *