Bydlení čtenářů

Objednání návrhů

Pokud se rozhodnete využít služeb bytového architekta nebo designéra, začněte hledat na internetu. Tam najdete přesné informace a ukázky referencí. Také se poptejte známých, dobré doporučení je k nezaplacení. Bohužel někdy je to naopak.

Cena za návrh

Nečekejte, že vám designér sdělí přesnou cenu po telefonu. Pokud ano, není to dobré znamení. Buď bude cena příliš vysoká a neadekvátní, nebo je bez klientely, a to nevěstí nic dobrého. Přesná cena by měla vyplynout z vašich požadavků (2D nebo 3D návrh, počet variant atd.) a z členitosti interiéru. Na osobní schůzce byste měli toto všechno podrobně probrat.

Jak se připravit na schůzku

Na schůzku s bytovým architektem si minimálně vezměte okótovaný půdorys. Pokud se schůzka nekoná přímo v daném prostoru, tak i foto místnosti. Nezapomeňte designérovi přiblížit životní styl a vaše priority. Také je třeba zmínit oblíbené a neoblíbené barvy a materiály a nakonec finanční rozpočet. Čím více informací podáte, tím více vám bude návrh šitý na míru.

Konzultace a materiály

Pokud neřešíte najednou celý byt, ale pouze jeden nebo dva pokoje, měli byste si stejně připravit půdorys celého bytu. Je třeba probrat kompletně dostatek úložných prostor, barvy a styl a pohyb v celém bytě. Architekt by vám měl nejdříve vyhotovit půdorys. O něm budete diskutovat a po jeho schválení řešit pohledy na stěny a popřípadě i vizualizace. Půdorys je to nejdůležitější a nejhodnotnější částí návrhu, protože určuje dispozice celého prostoru. Ujistěte se také, zda jsou všechny návrhy v měřítku, jestli jsou zařizovací předměty vyrobitelné nebo zda se dají zakoupit na českém trhu!

Při konzultaci doladíte detaily, vyřešíte nesrovnalosti, proto si sjednejte minimálně dvě – po půdorysu a na závěr projektu. Také je nejlepší vzít vzorky všech vybraných materiálů, porovnat a zhodnotit, zda se k sobě hodí na denním i umělém světle.

Tato kuchyně je vyrobena přesně podle návrhu, kterému předcházelo několik konzultací. Tímto postupem docílíme sladění všech materiálů a kvalitní dispozice.

Stejné materiály, barvy a vzory by se měli prolínat celým interiérem. Docílíme tak příjemné harmonie. (Architrade)

Je ložnice dle vašich představ v přírodních barvách a jemných tónech, ale nevíte jak to sladit? Popište svoji představu bytovému architektovi, ať se s tím popere sám.

Pokud se rozhodnete
pro zakázkovou výrobu dle dobrého
návrhu, určitě využijete celý
prostor mnohem lépe.

Prohlédněte si a vyzkoušejte na vlastní kůži každý detail všeho, co uvažujete objednat
k sobě domů.

Máte rádi motivy z přírody? Řekněte to svému designérovi, aby tento prvek zakomponoval do vašeho interiéru.

Vybírejte a kombinujte barvy a materiály dle vzorků. Nejlepší je půjčit si vzorek domů a porovnat kombinace na denním i umělém světle. (Vzorník Polyston)

Přečtěte si třetí díl seriálu „Zařizujeme interiér s pomocí odborníka“ s názvem Finální návrh.

Nebo přejděte na první díl seriálu s názvem Vybíráme designéra.

Foto: Barakuda Press

Náš útulný byt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *