Bydlení čtenářů

Rafinovaná jednoduchost

Nejdříve to vypadalo, že paní Lucie bude žít se svou rodinou v rekonstruovaném domě u manželových rodičů, ale při běžném provozu se ukázalo, že dům úplně nesplňuje představy uživatelů. Rodina se tedy přestěhovala do nově dostavovaného domu na severním okraji Prahy. „Dům jsme koupili ve chvíli, kdy už nebyl čas na klientské změny,“ řekla Lucie. „Patro je řešené dobře, přízemí se ale moc nepovedlo. V poměru k velikosti domu je neúměrně malá kuchyň a předsíň. Zato je v přízemí celkem zbytečně třetí koupelna,“ shrnula Lucie své výhrady k prostorovému řešení. Je nutno jí dát za pravdu. V domě s pěti pokoji a se třemi koupelnami by určitě měla být kuchyň, ve které jsou kolem dřezu a varné desky dostatečně velké pracovní plochy a která nenutí uživatele ukládat část nádobí do obývací části. Také do předsíně by se mohlo pohodlně vejít více lidí než dva. „Časem bychom chtěli udělat z dolní koupelny jen toaletu a získaný prostor přidat kuchyni. A chceme najít způsob, jak rozšířit předsíň,“ nastínila Lucie své plány na vylepšení přízemí domu po uplynutí záručních lhůt.

Na tak velký obytný prostor je kuchyň, která se krčí v levém zadním rohu, opravdu maličká.

Obývací pokoj je barevně velmi střídmý, ale kombinace bílé, černé, světlého dřeva a béžové stěny je nesmírně příjemná.

Na kuchyňskou linku nezbylo v domě, ve kterém jsou hned tři koupelny, moc místa.

Horní patro je řešeno velmi velkoryse. Schodišťová hala není žádnou „nudličkou“, ale příjemně prosvětleným prostorem.

S láskou a péčí

Z výsledné podoby místností je zřejmé, že si majitelka domu s každou z nich vyhrála. Hlavní obytný prostor včetně kuchyňského koutu je laděn do černobílé, kterou doplňuje decentní béžová stěna a světlá podlaha z dřevěného masivu. I přes nedostatek místa si firma Hanák s uspořádáním kuchyňské linky nakonec v rámci možností poradila. Lucie patří do skupiny lidí, kteří si oblíbili obchod IKEA, velká část vybavení v celém domě pochází právě odtud. Jednu z výjimek tvoří jídelní stůl pořízený v Decolandu. Patro hraje (na rozdíl od přízemí) mnohem více barvami. Dětský pokoj září žlutooranžovou, ložnice je v bordó. Do dětského pokoje pořídila Lucie s manželem pracovní stůl a otočnou židli od firmy Moll. Šestiletý syn to možná teď úplně nedocení, ale je to výborná volba. Zdařilé jsou také knihovna a šatní skříně, které si nechali majitelé domu vyrobit na míru. Na závěr lze už jen říci, že jestli se budoucí úpravy kuchyně a předsíně podaří, nebude mít dům chybu.

Lucie ráda experimentuje s barvami. Vždy minimálně jednu stěnu v pokoji vybarví do nějakého výrazného odstínu. V ložnici přišla ke slovu bordó.

Je vidno, že Luciin manžel si ve své pracovně potrpí na pořádek a systém.

Podle projektu měla být v přízemí pracovna, život ukázal, že mnohem lepším řešením bude, když se z tohoto pokoje stane dětská herna.

Zdroj: Náš útulný byt
Foto: J. Bursík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *