Bydlení čtenářů

Retro styl ovládl české byty. Výrobky z dob socialismu se staly hitem

Pro mladší generaci jsou výrobky z konce minulého století velmi atraktivní. Líbí se jim plastové poličky, barevně výrazné lampičky i odlehčené noční stolky. Vše se dá sehnat na internetu nebo v bazarech.

Retro výrobky nabízí i specializované kamenné prodejny a e-shopy například Moare, Nanovo, Novoretro a Tuzeks.  Prodávají sklo, keramiku, svítidla, umění, design a módní doplňky. Sehnat se u nich dají i předměty z oblíbeného období první republiky, případně 50. let.   

Velmi oblíbené jsou veselé plastové hračky výtvarnice Libuše Niklové z 60. let minulého století, nebo náramkové hodinky Prim, které se nosily v 70. a 80. letech minulého století.  Ty patří k nejoblíbenějším kouskům sběratelů.

Hračka od výtvarnice Niklové.

Komu učarovaly legendární nafukovací sedátka od výtvarnice Niklové ve tvaru buvola, slona nebo žirafy, může si je koupit opět od původního výrobce, kterým je firma Fatra Napajedla. Ta se svezla na retro vlně a zvířátka dala opět do výroby a také je sama začala prodávat.

Příznivci kvalitního designu si mohou například v showroomu Nanovo věci prohlédnout a osahat.  Studio, které se specializuje na československý design druhé poloviny 20. století, založili dva mladí nadšenci  Adam Karásek a Jiří Mrázek. Obchod otevřeli v jedné z budov bývalé Pragovky v Praze u stanice metra Kolbenova. Zboží shánějí na internetu a obíhají bazary.

„Předměty, které v našem internetovém obchodě nabízíme, necháváme v co nejpůvodnějším stavu. Pouze pokud se zub času podepsal na jejich funkčnosti, snažíme se citlivými zásahy jejich užitnou hodnotu obnovit. Naším cílem tedy je umožnit těmto někdy pozapomenutým skvostům plnohodnotný návrat do každodenního života, aby byly schopny sloužit jako v době svého vzniku,“ popisují svou vizi na svých internetových stránkách.

Socialistické výrobky si do svých bytů nepořizují jen Češi , ale zájem mají i cizinci. Zájem mají například o velké nástěnné hodiny Pragotron, které byly časté ve školách a na nádražích.  Naopak nejhůř se prodávají velké obývákové stěny, které měl v bytech snad každý.

Autor: aka

Zdroj: Nanovo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *