Bydlení čtenářů

S vyhlídkou na Říp

Koupě staršího domu nepatří k jednoduchým záležitostem. Vnější, poměrně dobře zachovalý vzhled domu může lákat, stejně dobře však může jít o pouhý optický klam. Podrobnější odborný průzkum nám často vyrazí dech: celkový špatný technický stav, vlhkost, nedostatečné rozvody vody a elektřiny, zastaralý systém vytápění, okna příliš netěsní, polovina krovu je shnilá a střešní krytina má už také svá nejlepší léta za sebou. A co teprve neúčelné půdorysné řešení! Naši předci žili jinak než my, kladli důraz na jiné životní hodnoty – prioritou byla hlavně práce, na odpočinek, účinnou relaxaci a estetiku těla příliš času nezbývalo. Proto není divu, že koupelnám a mnohdy i ložnicím nebyla při stavbě průměrného domu věnována dostatečná pozornost. Kuchyně sice zastávala v domě důležitou funkci, ale prostor, který jí byl vyčleněn, dnes rozhodně nemůže pojmout všechny technické vymoženosti, které moderní žena při svém kuchařském výkonu potřebuje. Navíc přirozené světlo – okno v kuchyni – bylo skoro přepychem. Samozřejmě, že se stavěly domy, ba přímo paláce, které výše zmiňovanými nedostatky netrpěly, byly technicky i půdorysně mnohem dokonalejší, těch je však skutečně poskrovnu.

Kde je hrdost českých řemeslníků

Velké dilema měli naši hostitelé, mladí manželé, při koupi staršího domu. Na první pohled vyžadoval nepříliš nákladnou investici a blízkost přírodní rezervace sváděla k příjemným myšlenkám o spokojeném a klidném životě nadosah přírodě. Výsledek odborného posudku stavby byl však dosti neuspokojivý – všudypřítomná vlhkost a vůbec celkový stav některých obvodových i vnitřních stěn a stropů budou vyžadovat náročnější sanační práce, než o jakých se původně uvažovalo. Přesto, právě vzhledem ke kouzelnému místu, se manželé rozhodli pro úplnou rekonstrukci.

dobře a zajímavě řešený projekt se postaral zkušený architekt, zato na anabázi se stavební firmou, pro níž se majitelé rozhodli při výběrové řízení, jen neradi vzpomínají. „Měli jsme představu, že se bude jednat o stavbu na klíč. Vzhledem k našemu pracovnímu vytížení jsme chtěli na průběh výstavby dohlížet, jen když to bude opravdu nutné, ale zmýlili jsme se“, vzpomíná dnes již celkem spokojená majitelka domu. „Již během stavby se objevily problémy se špatně odvedenou prací topenářů i tesařů. Dodnes nás děsí řešení elektrických rozvodů, se kterými již nemůžeme nic dělat. V současné době vedeme na dvě desítky reklamačních řízení s různými dodavateli a subdodavateli. Když jsme měli za odvedenou práci zaplatit, všichni řemeslníci se ke své práci „hrdě“ hlásili, když jsme zjistili chyby v provedení, najednou se k nim nikdo nezná.“

Pět plně využitých koupelen

O vnitřním zařízení, barvách či doplňcích si manželé rozhodovali sami. Centrálním prvkem celého domu je borovicové schodiště, které se vine ze suterénu až na vyhlídku. Svažitý pozemek umožnil vybudování rozsáhlého technického zázemí v suterénu: vešla se sem dvojgaráž, prádelna, sušárna, sauna a koupelna, na níž navazuje prosklený dvanáctimetrový bazén s altánem pro odpočinek po koupání. Bazén je přístupný i ze zahrady, neboť vystupuje jakoby ze suterénních prostor domu.

Hlavním komunikačním prostorem je přízemí, kde se nachází velmi prostorná kuchyně s barovým pultem, jídelní „kout“ v okenním, dřevem podbitém arkýři, k němuž se pohodlně usadí více než osm osob. K večernímu rodinnému posezení u televize či krbu slouží obývací pokoj, z něhož je příjemný výhled do zahrady. Obě pracovny manželů v přízemí nejsou příchozím na očích, zato dvě koupelny jsou pro hosty kdykoliv k dispozici. Horní patro je určeno ke hrám i k odpočinku.

Jsou zde jednoduše vybavené ložnice rodičů a dětí se vstupem na balkón, ale také prostorná dětská herna a šatny. Praktickým řešením jsou dvě koupelny – jedna rodičovská, druhá pro děti, které komfort vlastní hygieny ocení zejména ve starším dětském a dospělém věku. Po příjemném, slunném schodišti je možné vystoupat ještě výš, do prosklené vyhlídky na střeše, kde jsou večery nejpříjemnější. Je tu jen to nejnutnější – pohodlná křesla a malý stolek pro odložení dobrého čtení.

Domu jednoznačně vévodí dřevo různého druhu – mořený buk, dub, borovice, olše. I přes pestré druhové složení však dřevo zvolna prostupuje celým domem, umí se přizpůsobit a utvořit tak dokonalou harmonii v celém domě.

Hedvika Švejdová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *