Soukromí uprostřed městského shonu

18.4.2007 | časopis Dům a zahrada | Rubrika - Bydlení čtenářů

Soukromí uprostřed městského shonu

V podstatě vždy během výstavby nového domu dochází k menším či větším úpravám původního projektu. Nejinak tomu bylo i v tomto případě, kde provedené změny výrazně přispěly k vyšší hodnotě výsledného díla. To, co by v rukách běžného projektanta a obyčejného stavebníka bylo jen průměrným rodinným domem, se zde stalo unikátem hodným obdivu.

Velice rádi jsme přijali pozvání k návštěvě rodinného domu, který evidentně vybočuje z řady okolních staveb a vilek v jedné městské čtvrti na severozápadě Čech. Na první pohled je zřejmé, že ho můžeme zařadit do kategorie domů, které jejich okolí hodnotí pouze dvěma způsoby - velice kladně, nebo naprosto negativně. Málokdo by řekl, že je to jen takový obyčejný domek, mnohem častěji uslyšíme něco jako "to je hrůza" nebo "dobrý nápad".

Potřeba intimity

Jedním z mnoha určujících faktorů pro výslednou podobu domu byl stavební pozemek v původní zástavbě z 80. let minulého století, ze tří stran sevřený sousedními parcelami. Čtvrtá strana na severozápadě sousedí s ulicí. Odtud terén postupně klesá a převýšení mezi vstupem a nejnižší úrovní činí přibližně 2,5 metru. Od začátku pociťoval investor jako největší nevýhodu nedostatek soukromí zapříčiněný velikostí okolních pozemků a umístěním sousedních staveb. Dům byl proto navržen tak, aby svým obyvatelům poskytl maximum klidu a osobního prostoru. To vše se podařilo především díky podkovovitému tvaru stavby a její orientaci ke světovým stranám i sousedním domům.

Náročné zahradní úpravy

Vnitřní dvůr měl být původně využit jako rovná zatravněná plocha s velkým stromem v centru podkovy domu. V průběhu výstavby byl však vypracován projekt zahradních úprav, který počítal s vytvořením velkého okrasného a koupacího jezírka vyplňujícího polouzavřený vnitřní dvůr. Vše bylo navrženo tak, aby i přes blízkost okolních pozemků zůstal splněn požadavek na intimitu odpočivné části zahrady. Vzniklé jezírko není pouze jednoúčelovým bazénem, ale spíše okrasnou součástí zahrady využitelnou v příznivém období také pro koupání. Kromě hluboké části a mělkých břehových partií je součástí jezírka také krátká kaskáda přivádějící cirkulující vodu. Provedena je jako co nejpřirozenější potůček odpovídající svou velikostí celkové vodní ploše.

Stálé klima ve sklípku

V průběhu výstavby byl také doplněn požadavek na vybudování chladného sklepa a skladu zahradního nářadí. Obojí se podařilo přirozeně zakomponovat do stávajícího projektu i navržených terénních úprav. Sklepní prostor uzavírá zahradu domu na jihovýchodním rohu pozemku a současně řeší i výškový přechod k sousednímu pozemku. Sklep je zcela zapuštěn pod úroveň zahrady a překryt nejméně půlmetrovou vrstvou zeminy pro tepelnou stabilizaci vnitřního prostředí.

Interiér plný inspirací

Atraktivita vnějšího vzhledu domu pokračuje i uvnitř domu, kam však náhodný kolemjdoucí nemá možnost nahlédnout. Celá koncepce stavby totiž skutečně dokonale chrání soukromí majitelů. Ze strany od ulice jsou prosklené vstupní dveře do domu cloněny vybíhající stěnou, plocha před vstupem je kryta otevřeným přístřeškem. Okna osvětlující místnosti přiléhající k obvodové stěně bez otvorů jsou osazena v krovu mezi jednotlivými úrovněmi pultových střech. Rozsah chodeb je minimalizován dispozičním řešením a pocitově i tím, že jsou do nich umístěny i jiné funkce - například knihovna vybíhající z obývacího pokoje až ke vstupu. Všechny obytné místnosti jsou orientovány směrem do zahrady a ze všech je také možný přímý přístup na vnější terasu a k jezírku. Propojení se zahradou má i koupelna nacházející se mezi dvěma dětskými pokoji. Svažující se terén dal vzniknout domu s několika výškovými úrovněmi kopírujícími sklon pozemku a vysoký prostor v obývacím pokoji byl využit pro skutečně velkou knihovnu, k jejímž horním částem je přístup po ocelovém schodišti a malé visuté galerii. Celý dům je přízemní a všechny místnosti mají šikmé stropy, protože jsou otevřené do krovu. Členitý vnitřní prostor, promyšlený systém osvětlení, přímé propojení se zahradou a mnoho dalších detailů činí z tohoto domu skutečný originál a jedinečné místo pro život jeho obyvatel, které jen tak nezevšední.

Michal Sochor

Rádi byste bydleli nově a lépe? Klikněte ZDE!

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Rekonstrukce čtenářů - 2. část!

Rekonstrukce čtenářů - 2. část!

14.5.2007 | | Bydlení čtenářů

V měsíci květnu Vám, počínaje minulým týdnem, každé pondělí přinášíme rekonstrukci našich čtenářů, která stojí za shlédnutí a která by Vás jistě mohla... Celý článek

Rekonstrukce čtenářů - 1. část!

Rekonstrukce čtenářů - 1. část!

7.5.2007 | | Bydlení čtenářů

V měsíci květnu Vám, počínaje dneškem, každé pondělí přineseme rekonstrukci našich čtenářů, která stojí za shlédnutí a která by Vás jistě mohla inspir... Celý článek

Jeden dům pro dvě rodiny

Jeden dům pro dvě rodiny

13.4.2007 | časopis Dům a zahrada | Bydlení čtenářů

Architekt je povolán, aby co nejlépe splnil praktické potřeby a požadavky investora, který chce bydlet. Samozřejmou součástí jeho profesionality je vy... Celý článek

Místo bunkru nové bydlení

Místo bunkru nové bydlení

2.4.2007 | časopis Dům a zahrada | Bydlení čtenářů

Velká města nasávají obyvatelstvo z celé země a současně nezadržitelným tempem ukrajují z okolní zemedělské krajiny. Děje se tak prakticky od jejich z... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu