Bydlení čtenářů

Střídmost na míru

Cesta k individuálnímu projektu

Tak jako mnoho jiných investorů nakoupili manželé katalogy a hledali v nich typový dům, který by se jim líbil. Stále znovu však zjišťovali, že žádný z nabízených projektů není pro ně vhodný. Typové projekty v katalogu nezohledňovaly tvar jejich pozemku, orientaci ke světovým stranám a k ulici, nevyhovovaly dispozicí jednotlivých místností, nelíbilo se jim umístění oken, výhledů, přístupů. Posléze našli dům, který rodinu upoutal především svým dispozičním řešením, ovšem potřeboval by jisté úpravy.

Na doporučení tedy navštívili paní architektku a ukázali jí katalog. „Paní architektka vyslechla naše přání, ale podotkla, že právě takový dům by nerada kreslila, že její názor a trend je trochu jinde, než ukazují katalogy. Dohodli jsme se, že nám vypracuje řešení podle svých představ, se zachováním našich prostorových požadavků. První navržená studie se samozřejmě výrazně lišila od toho, s čím jsme původně přišli. Počet a rozmístění místností bylo velmi podobné, odpovídalo našim potřebám a našemu zadání. Zato vnější vzhled se lišil zcela diametrálně. Zjistili jsme ale, že nový návrh je pro nás mnohem lepší, hezčí a působivější. Na první pohled jiný než všechno, co jsme všude jinde viděli. Ještě jsme trochu upravili rozměry domu a v souvislosti s tím i dispozice a vzápětí jsme již nechali zpracovat projekt,“ vypráví pan majitel.

Žádné ozdobičky

Manželé si přáli klasický dům se sedlovou střechou, žádné komplikované tvarování nebo ozdobičky. Alespoň tři, čtyři pokoje, aby každý člen rodiny měl své soukromí, případně pro prarodiče, když přijedou, integrovanou garáž v domě. Představovali si prostorný obývací pokoj a jídelnu. „Nakonec náš obývák není příliš veliký, ale tím, že je spojený s jídelnou a kuchyní, vznikl velký členěný prostor a naše představa se svým způsobem naplnila. Líbí se nám, když je interiér prosvětlený a přehledný, obzvlášť dokud jsou děti ještě malé, je to i velmi praktické. Přáli jsme si volný přístup na terasu z jídelny nebo obývacího pokoje, abychom mohli za pěkného počasí užívat náš obytný prostor včetně zahrady.

Sedět venku a relaxovat je přeci velmi příjemné. Celé léto snídáme venku. Jeden z důvodů, proč si člověk pořídí rodinný dům, je mít u svého obydlí zahradu. Aby ji opravdu užil, musí ji mít nadosah bez nějakých překážek. Jinak by mohl bydlet v bytě. Chtěli jsme jednoduchý dům. Čím víc jsme listovali v katalozích, zjišťovali jsme, jak je člověk ovlivnitelný. Že se mu něco na první pohled líbí svojí romantickou malebností, ale po čase zjistí, že to není ono. Z hlediska ekonomiky a využití je to zbytečný balast.“

Optimistické barvy

Generálního dodavatele vybírali majitelé ze čtyř firem. Najali si odborný stavební dozor, také díky tomu proběhla stavba bez mimořádných problémů. Nyní dovybavují interiéry. „Nábytek preferujeme jednodušší, účelný. Doplňujeme ho průběžně a s rozmyslem. Nechceme dům neuváženě zaplnit, abychom později nezjistili, že se sem něco nehodí, nebo je najednou dům přeplněný,“ shodují se manželé. Všechny místnosti jsou vymalovány barevně. Kuchyň září oranžovorůžovou, podobná barva v kombinaci se žlutou hřeje v obýváku, jeden pokoj je modrý, další oranžový, dětský pokoj září kombinací oranžové a zelené.

„Půl roku jsme bydleli mezi bílými stěnami, teď jsme vymalovali a je to úplně jiný pocit. Příbytek je daleko příjemnější, barvy ho oživí, zútulní a oteplí. Líbí se nám kombinace světlých optimistických barev. Tmavé barvy kromě nálady, kterou nesou, ubírají světlo a prostor pocitově zmenšují“ říká paní domu.
Zahradní úpravu si manželé nechali navrhnout odborníkem. Požadovali zahradu nenáročnou na údržbu, jednoduchou, určenou k odpočinku a hrám. Záměr se vydařil, upravenou zahradu si užívá celá rodina. Pro nejmladšího člena je tu dokonce pískoviště. Rovněž pes je spokojen, že může být venku.
„Cestu investora jsme ušli asi za tři a půl roku. Starostí bylo samozřejmě hodně. Nevím, jestli bych to udělal podruhé, ale jsme velmi spokojeni. Rozhodně stálo za to, že jsme zvolili individuální projekt, výsledek je nesrovnatelný. Všechno je podle našich požadavků, přesně nám na míru. Všechno jsme mohli v průběhu ovlivňovat,“ shrnuje pan majitel.

Pavel Rydl

Zajímají Vás aktuální nabídky v katalozích?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *