Bydlení čtenářů

Trend pro budoucnost

Stavba typového domu podle propagačních materiálů ušetří drahocenný čas i peníze, někdy je však opak pravdou. Stejně dobře se může stát, že v jedné lokalitě zvolí jeden a tentýž dům více stavebníků a místo příjemné obytné čtvrti zde vznikne jen uniformní sídliště. Kdo touží po neopakovatelném originálu, který nebude černou ovcí ani pro příští generaci, měl by oslovit zkušeného architekta. Ten může být stavebníkovi dobrým průvodcem nadčasovou architekturou a v nejlepším případě může diametrálně změnit i jeho dosavadní postoj k samotnému stylu bydlení.

Postupné poznávání i smiřování

.. tak by se dal vystihnout postoj našeho dnešního hostitele k projektu, který pro něho vypracoval architekt Jaromír Walter. Manželé ve středním věku žijící v menším moravském městečku neměli konkrétní představu, jaký dům by si přáli. Jejich standardní představy se v ničem nelišily od běžných nároků, naopak pevně byli přesvědčeni o místě, kde by měl jejich nový dům vzniknout a také kdo jej bude stavět. Právě spolumajitel vybrané stavební firmy doporučil spolupráci s architektem Walterem. Samotný projekt vznikal téměř rok. Tak relativně krátkou dobu trvalo šikovnému architektovi přesvědčit majitele o tom, aby přistoupili na originál, který bude patřit k typologickým vlajkovým lodím moderní architektury rodinných domů 21. století.

Jednoduchý ležatý zděný hranol, obložený dřevěným smrkovým obkladem v podélném směru, s výraznými prosklenými plochami – tak lze charakterizovat tento částečně podsklepený dům, jehož ústředním prostorem je bazén o ploše 24 m2. Bazén je od kuchyně a jídelny oddělen jen několika schody a posuvnými prosklenými dveřmi, které však majitelé nechávají většinou otevřené. Výborná klimatizace bazénu s rekuperací tepla a solární panely na ploché střeše zajišťují celoroční využívání bazénu. „Jsou to nezapomenutelné zážitky. Přímo z bazénu můžeme pozorovat zasněženou zahradu a užívat si přitom teplé vody,“ vzpomíná majitel na první zimu. Velkoformátové prosklení posuvnými stěnami umožňuje kontakt s okolím nejen optický, ale samozřejmě i fyzický: „Zpočátku jsem měl strach, zda těmito plochami nebude unikat příliš mnoho tepla, ale byla to falešná obava. Díky dobré orientaci na jih i západ a dostatečné izolaci protopíme necelé 3000 Kč za měsíc. Po instalaci solárních kolektorů bychom měli tuto částku snížit o polovinu.“ V létě zajišťují maximální zastínění dálkově ovládané venkovní kovové žaluzie.

Obývací pokoj na galerii

I když majitelé museli z finančních důvodů ustoupit z některých navrhovaných prvků (smrkový obkladový pláště místo navrhovaného cedru, plechová střecha místo měděné), jsou s dispozičním řešením i funkčností domu velmi spokojeni, i když pro někoho může znamenat otevřený průchozí obývací pokoj na galerii opravdu nezvyklé řešení.

Na galerii se totiž vystupuje po poměrně úzkém dubovém schodišti, které je umístěno v hale naproti hlavnímu vstupu. Je osvětleno přirozeným světlem přicházejícím ze střešního světlíku. Z galerie se vstupuje do dvou postranních, dostatečně prosvětlených ložnic, koupelny a šatny, která původně měla plnit funkci menší kuchyně. Jako ložnice pro hosty, případně pracovna může být využívána místnost v přízemí, v jejíž blízkosti je i malá koupelna. Do dispozičního řešení byla zahrnuta i garáž, která je přístupná ze vstupní haly. Veškeré technické zázemí domu, bazénu i solárních panelů je umístěno ve sklepě. K přednostem domu přičtěme i svod dešťové vody ze střechy do centrální zavlažovací nádrže zapuštěné do terénu mimo dům.

Jednoduchost a kompaktnost stavby umístěné na poměrně malém a úzkém pozemku se příjemně vyjímá mezi okolní bytovou i průmyslovou zástavbou, přesto bude časem od sousedních pozemků jemně oddělena vzrostlým tújovým plotem, který zajistí soukromí majitelů.

Rádi byste si zvelebili vlastní bydlení? Inspirujte se v katalozích na oBydleni.cz!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *