Bydlení čtenářů

Už jen péče o zahradu

Ten dům nelze přehlédnout. Ve své přímočarosti je krásný. Klasicky tvarovaný, navýsost elegantní, díky kvalitě v každém ohledu vyjadřující jistotu a spolehlivost. Jižní průčelí rytmicky členěné velkými prosklenými plochami hledí vstříc příchozím. Věžiček, balustrádiček a arkádiček k vybudování důstojného sídla netřeba, ba právě naopak. Jakmile začali mladí manželé, bydlící v menším bytu, plánovat rodinu, rozhodli se pro stavbu nového rodinného domu. Koupili pozemek v lokalitě, kterou manžel dobře znal, neboť blízko bydlí jeho rodiče. Na parcele stál starý zchátralý dům, který bylo nutné zbourat. Kvůli vysoké hladině spodní vody není nový dům podsklepený. Terén majitelé zvýšili asi o 60 centimetrů, aby ho přizpůsobili úrovni okolí.

Prostor a kvalitní materiály

Požadavky na svůj budoucí domov si spolu dobře prodebatovali. Přáli si dům prostorný, otevřený, s oddělenou soukromou částí rodičů a dětí. Náš hostitel vzpomíná: „Pracovní vytížení je náročné, proto jsem chtěl bezúdržbový dům. Díky tomu padla volba na režné zdivo, které je věčně krásné a oběma se nám líbí. Také měděné oplechování jsme volili kvůli velké životnosti, abych nemusel již na domě nic dělat, pouze sekat trávník okolo.“ Veliký obytný prostor v přízemí si oba manželé představovali v maximální míře otevřený a volně propojený, aby rodina mohla být neustále v kontaktu. „Protože rád vařím, chtěl jsem mít příjemnou, vzdušnou kuchyni s varným centrem a s okny do zahrady,“ doplňuje pán.

Projekt na první pokus

S promyšleným rozvrhem požadovaných místností, jejich velikostí a funkčních vlastností, se manželé obrátili na jim dobře známého architekta. „Jeho první návrh již na 95 procent splnil naše očekávání. Pouze jsme dům na pozemku pootočili o devadesát stupňů, aby průčelí bylo orientováno k jihu, a trochu doladili velikosti některých místností.“ Při návštěvě domu projdeme nezbytnou předsíní a vstoupíme do působivého hlavního společenského prostoru s galerií, který se před námi otevře do výšky přes pět a půl metru. Žádné proplétání se chodbičkami, ale hned za vstupem dojem z velkorysého prostoru prosvětleného dvěma okny vytaženými na plnou výšku, před krbem nabízejí spočinutí dvě pohodlné pohovky. Směrem doleva se přes jídelní kout volně prochází do části kuchyňské, pravá část je zařízena pro reprodukci multimediálních děl. V pravém křídle podkroví jsou umístěny dva dětské pokoje a dětská koupelna, v levém křídle ložnice rodičů, šatna a koupelna s hydromasážní vanou a sprchovým koutem. Na galerii našly své místo knihovny a čtenářský koutek. Z dvojité garáže lze projít až do kuchyně, přes technickou místnost, kde je i odkládací prostor. Hostinský pokoj s příslušenstvím má vstup z předsíně.
Stejně hladce jako fáze projektování, proběhla i stavba. Schopný stavbyvedoucí buď drobné problémy vyřešil na místě správně, nebo se včas zeptal, pokud měl nějakou pochybnost.

Není prostor pro náhody

„Interiéry jsme volili moderní, nechtěli jsme rustikální styl. Požadavek byl na přírodní materiály, dřevo a keramiku. Pracovní desky v kuchyni jsem si vysnil kamenné, jsou z leštěné žuly. Dobře se na nich pracuje a jsou odolné.“ Na skříňkách se uplatnila třešňová dýha a matný hliník. „Vybírali jsme si barvu na stěny obytného prostoru, aby se rozčlenil a oživil. Když se stěny začaly barvit, byli jsme trochu vylekaní, ale v kombinaci se světle šedou se líbí nám i každé návštěvě.“ Ani nepřekvapí, že v tomto domě nenajdeme ozdoby zcela pochybné estetické kvality, nicotné myšlenkové hloubky a sporného citového náboje. Na závěr majitel hodnotí: „Udělal bych větší úložné prostory. Mohl bych mít i větší garáž. Myslím, že dům se povedl, bydlí se nám tu velmi dobře.“

Pavel Rydl

Rádi byste bydleli nově a lépe? Desítky developerských projektů ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *