Bydlení čtenářů

Více pokojů v jednopokojovém bytě

Alternativa A

Pokud se nechcete ve svém bytě pouštět do velkých stavebních úprav, na oddělení prostoru ložnice může výborně posloužit jednoduchá příčka. Můžete do ní vtipně umístit televizor v otočné konstrukci a sledovat oblíbené programy z pohodlné sedačky nebo z postele v ložnici. Kuchyňský kout, obývací část, spací zóna, chodbička a koupelna tvoří společně součást jednopokojového bytu.

Rozměrné úložné prostory v podobě šatníku a rozlohová velkorysost jsou spíše výsadou menšího počtu jednopokojových království. Druhým způsobem oddělení zóny spaní mohou být posuvné dveře tvořící harmonický celek s úložným prostorem a dominantní knihovnou. Dalšími způsoby vizuálního předělení prostoru mohou být paravany, textilní závěsy či jednotlivé kusy nábytku, například přehledná knihovna. Stěny, podlahu, nábytek a jednotlivé dekorace volíme tak, aby navzájem ladily. Při zařizování interiéru vybíráme nejčastěji jako první podlahu – její barevnost a struktura nás poté bude limitovat při výběru nábytku.

Interiérové předělení mezi ložnicí a obývací zónou řeší jednoduchá příčka se zabudovaným televizorem uprostřed v otočné konstrukci. Obývací část tím dostala vizuálně hlavní stěnu.

Zabudovatelná digestoř je osazená ve skříňce nad varnou deskou. Stejné skříňky se nerovnoměrně opakují na stěně za sedačkou. Celý interiér propojuje svěží barva zázvoru.

Alternativa B

V jednopokojových bytech je velkou výzvou dokázat sladit nábytek obývací části s menší či větší kuchyňskou sestavou. Jejich propojení můžeme docílit barevností jednotlivých ploch. Nejvýraznější plochy v kuchyni jsou dvířka a kuchyňská zástěna. Při propojení kuchyně a obývací stěny můžeme zvolit jemnější vzhled kuchyňské linky. Neutrální barevnost skříněk doplníme výraznější pracovní deskou podobnou podlaze. Zástěnou může být například čiré nebo s interiérem barevně laděné bezpečnostní či lakované sklo. Alternativou je zástěna v dekoru dvířek na skříňkách či pracovní desky. Vizuální sjednocení vytvoříme také opakováním kuchyňských skříněk na společné stěně kuchyně a obývací zóny. Barva na stěnách může podtrhnout barevný odstín sedačky nebo svojí bílou nevtíravostí vytvořit výborný podklad pro naše trofeje z prázdninových cest, oblíbené obrázky nebo jiné doplňky. Interiér můžeme ladit ve více tónech jedné barvy v kombinaci s moderní neutrální bílou. Pro odvážnější je výzvou kombinovat více barev. Menší prostory zpravidla ladíme v neutrálních tónech a k jejich výběru přistupujeme citlivěji. Větší prostory nám nabídnou možnost experimentovat s výraznými barvami.

Celková atmosféra interiéru musí odrážet naši povahu, jen tak se tu budeme cítit dobře a doma.

Spací zónu odděluje systém posuvných dveří, překrývající vestavnou skříň se zabudovanou chladničkou a potravinovou částí. Výraznou součástí prostoru za posuvnými dveřmi je zajímavá knihovna. Posuvný systém dovoluje prostor na spaní oddělit podle potřeby. Digestoř je v tomto případě osazena v jakési sádrokartonové římse, která se táhne podél celé stěny.

Zdroj a foto: KOMANDOR Slovensko, www.komandor.sk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *