Bydlení čtenářů

Vybíráme designéra

Chystáte se na rekonstrukci nebo zařizování novostavby? Určitě přemýšlíte, jak bude hotový interiér vypadat a řešíte, jak to udělat co nejlépe. I když stavební práce jsou velmi nákladné, ani vybavení bytu není zanedbatelná finanční investice. Proto byste měli vše dostatečně zvážit a začít včas, aby se předešlo nežádoucímu shonu, zmatkům a rychlým neuváženým kroků.

Designér, nebo vlastní návrh?

V dnešní době začíná být služba bytového architekta nebo designéra více rozšířená. Je to nejen díky rychlému životnímu tempu a s tím spojeným nedostatkem času, ale také množstvím rozličných materiálů a prvků na trhu, které nemůže laik znát. Pokud se rozhodujete, zda využít těchto služeb a máte mnoho otázek, využijte tuto službu a budete mít jasněji. Nejvhodnější je krátká osobní schůzka, abyste
zjistili, jestli jste s designérem naladěni na stejnou vlnu. Zní to možná nadneseně, ale je to jeden z klíčových vlivů.

Dopředu si ujasněte, kolik zaplatíte

Designér by vám měl udělat cenovou nabídku na návrh, sdělit hodinou sazbu, popřípadě doplňkové ceny (cesta k vám domů nebo konzultace). Nezapomeňte se podívat na reference a již hotové projekty, abyste věděli, v jaké formě návrhy obdržíte. Když se rozhodnete službu objednat, počítejte s tím, že budete platit zálohu. Měla by se pohybovat kolem poloviny předpokládané celkové částky. Doplatek by měl být po ukončení prací a předání kompletní složky s projektem.

Pokud již dopředu víte, že chcete využít služeb profesionálů, udělejte to co nejdříve. Pokud stavíte dům, je nejvhodnější doba předtím než jsou hotové vnitřní příčky, rozvody vody a elektřiny, vybraná okna, parapety a podlaha. Tím se předejde zbytečným ústupkům z vaší představy o interiéru a ušetří se finance za předělávky. U rekonstrukce domu či bytu je to v podstatě to samé. V návrhu přece nejde jen o výběr tapety a závěsů, ale především o kvalitní dispozici, ergonomii a sladění všech materiálů a barev.

Konzultace s designérem patří mezi nejdůležitější části návrhů. Měly by se projít dispozice i barevné kombinace a hlavně vaše dotazy
a připomínky.

Katalogy a vzorníky
poslouží pro lepší představu. Budete pak přesně vědět, co objednáváte do svého bytu.

Paleta barev je nezbytná. Máte tak přesnou představu, o jakém odstínu je vlastně řeč.

Půdorysný návrh je hlavní částí celého projektu, na kterou je třeba klást důraz.
Pokud je nevhodné půdorysné řešení, pěkné barvy ani drahé materiály to nezachrání. Ideální je, když máte půdorys k dispozici v barvách a materiálech, abyste si mohli představit, jak se jednotlivé barvy prolínají celým bytem. Je také dobré vyžádat si půdorysné řešení s kótami. Tím získáte přehled o celém prostoru.

Chcete zachovat starších solitér v novém interiéru? Nezapomeňte jej sladit pomocí vzorků – odstínů moření. Další možností je vybrat zcela odlišné barvy a původní kousek nechat vyniknout.

Pozor na míry!

Než se pustíte do vlastního návrhu důkladně si místnost změřte. Někdy hrají centimetry nejdůležitější roli. Nezapomeňe na výšku parapetu a různé výklenky. Je dobré si zaměřit i zásuvky a další vývody. Použít k tomu můžete klasický svinovací metr nebo laser, kterým měří většina profesionálů. Nebo to nechte na architektovi, aby se o vše postaral. Tím vám odpadá zbytečná starost a práce.

Foto: Barakuda Press

Přečtěte si druhý díl seriálu „Zařizujeme interiér s pomocí odborníka“ s názvem Objednání návrhů.

Náš útulný byt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *