Bydlení čtenářů

Život na diagonále

To, zda je nějaký dům kvalitní a promyšlený, nebo nepříliš povedený, nemusí být vždy zřejmé na první pohled. Pod atraktivní „slupkou“ se může skrývat neuspořádané bludiště chodeb a místností poskládaných v nelogických souvislostech. Přesně naopak, tedy maximálně účelně, je postaven rodinný dům, který si majitelé vybrali z typové nabídky, avšak provedli několik drobných úprav vyhovujících jejich individuálním požadavkům a představám o spokojeném bydlení.

Když je autorem žena

První realizace původního projektu vznikly již v roce 1993 (tehdy se jménem Hacienda 1). Dnes nese dům název Architea 1100 a číslo v názvu představuje obestavěný prostor v kubických metrech. Při návštěvě přímo v domě bylo zřejmé, že jedním z hlavních cílů zde bylo společné soužití celé rodiny. Velký obytný prostor s netradičním půdorysem je místem, kde se všichni setkávají každý den. Společným prvkem je oblouková vnější zeď, za níž pokračuje obytná terasa. Záměrem bylo sloučit nejen obývací pokoj, jídelnu a kuchyň, ale zároveň vše maximálně propojit se zahradou. Tak je možné vyjít na terasu nejen z obývacího pokoje, ale i z dobře prosvětlené kuchyně.

„Často jsem viděla domy, kde byla kuchyně zastrčena většinou na severní straně a říkala jsem si, že něco takového mohl vymyslet jedině chlap“, dodává s úsměvem architektka Věra Ottová, autorka projektu tohoto rodinného domu. Citlivá „ženská ruka“ je však vidět i v dalších částech stavby. Pochopitelně zde najdeme samostatnou šatnu, v domě není žádné nevyužité místo a nechybí ani pokoj pro hosty, neboli, jak s nadsázkou říká autorka, „výměnek“ s vlastním sociálním zařízením. Střecha má velký přesah, což zvláště na terase zaručuje dostatečné stínění před vysoko putujícím letním sluncem. Naopak na jaře a na podzim nic nebrání paprskům pronikat do interiéru domu. Z nabízených typových projektů si majitelé zvolili variantu s garáží pro jedno auto, na níž navazuje dostatečně prostorný přístřešek pro parkování auta druhého. Kromě toho je zde před deštěm schováno dříví do krbu a některé zahradnické nářadí.

Propojení se zahradou

Dispozice domu je orientována na diagonální osu. Zřetelně je to vidět na půdorysech. Nejvýraznější je přechod přízemí směrem do zahrady obloukovým napojením na venkovní obytnou terasu. Zde se také odehrává podstatná část života rodiny. Protože nedílnou součástí rodinného domu je také zahrada, nespokojili se majitelé s poměrně malým pozemkem a přikoupili ještě jeden sousední.

Díky tomu mohla vzniknout prostorná zahrada, kde našel své místo bazén i sauna. Terén bezprostředně kolem domu je téměř rovný, avšak směrem dál do zahrady se mírně zvedá, což umožnilo provést drobné terénní modelace. Nechybí záhony okrasných rostlin, velká plocha udržovaného trávníku ani jezírko s tekoucí vodou. Dodatečně byl vybudován také zavlažovací systém, jehož instalace zanechala v trávě drobné „jizvy“, které však již brzy zmizí.
Při celkovém pohledu se setkáváme s atraktivním domem s promyšlenou dispozicí i dobře navrženou a založenou zahradu – ideální předpoklady pro dlouhý a především spokojený život celé rodiny v tomto zázemí.

Michal Sochor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *