Bytový textil

Jaký je moderní textil?

Vlákna nehořlavých materiálů nevzplanou, pouze se teplem roztaví a zůstane po nich černě ohořelá záclona. Určitě by proto přišly vhod zejména v dětských pokojích, třeba na povlečení a závěsy. Přidáním malého množství přísad zpomalujících hoření lze ochránit textilie, z nichž se vyrábějí matrace, ložní prádlo, přikrývky, záclony, závěsy i další výrobky. Tato ochrana je trvalá, nemá na ni vliv praní ani stárnutí materiálu. Řada tuzemských firem, zejména ty, které se chtějí prosadit i na zahraničních trzích, proto své materiály vylepšuje o nehořlavé přísady, pracuje s nimi i řada bytových studií zaměřených na bytový textil.

Pokud se rozmýšlíte, komu pořídit do pokoje materiály s přísadami zpomalujícími hoření, pak začněte dětmi a hned po nich senior. S věkem se totiž kromě hybnosti snižuje kvalita čichu, proto si také starší lidé později všimnou požáru a patří k nejohroženějším. Cena textilních výrobků se sice o něco zvýší, ale vzhledem k bezpečnosti jde o dobrou investici.

Nové textílie však nejsou pouze nehořlavé; také další jejich atributy začínající předponou ne- v tomto případě neznamenají nic negativního. Vedle estetického vzhledu se preferuje zdravotní nezávadnost, nemačkavost, tedy i nežehlivost, stálost barev a u závěsů a záclon také zlepšení akustiky prostoru, zateplení a izolace či snížení pronikání světla. Odpuzování nečistot – antisoiling – oceňují zejména ženy, protože jim výrazně usnadní úklid. Jednotlivá vlákna textílie se obalí teflonem a špína má smůlu. Zbavíte se jí snadno pouhým vysáním nebo otřením vlhkým hadrem.

Vedle protišpinivých patří k nejžádanějším nežehlivé úpravy. K takovým materiálům je však třeba se chovat trochu jinak – nesmějí se ždímat, pouze sušit. Povlečení by se mělo prát v menším množství, aby nedocházelo ke zbytečnému zmačkání.

Foto Ado, Pago a Trevira

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *