Bytový textil

NENÍ RUČNÍK JAKO RUČNÍK – ty s novými vlastnostmi si zamilujete

Základem kvalitního froté je vždy jakostní bavlna, nejlépe z Egypta a Egejského poloostrova, tedy oblastí, kde je málo srážek. Ta společně s novými výrobními postupy zajistí dokonalou měkkost a hebkost materiálu. Pak už stačí si jen vybrat ten správný ručník právě pro vás.

Domácí hýčkání

 

Asi každá domácnost má v zásobě krásný huňatý a heboučký ručník či osušku. Ty nejjemnější se vyrábí z bezzákrutových přízí, která jim dodává mimořádnou hebkost, lehkost a savost. „Speciální finální úprava navíc zvýrazní jejich charakteristický, obláčkově nadýchaný vzhled a omak,“ upřesňuje Helena Tomášová, odbornice na bytový textil české textilky VEBA, která dodává froté i do nejluxusnějších hotelů. Technologii výroby z bezzákrutových přízí přitom umí jen pár firem na světě a české šikovné ruce patří mezi ně.

Dva v jednom

 

Pokud si chcete užít hebkost a jemnost koupelnového textilu a zároveň své tělo promasírovat, sáhněte po kvalitě TWIN. Tento nový materiál z dílny českého výrobce má z jedné stany vysokou smyčku pro hebký dotyk, druhá strana nabízí příjemné masážní vlastnosti. „Toto froté může být dobrým řešením pro rodiny, kde muž upřednostňuje ručník či osušku právě s masážním účinkem, proti tomu žena volí raději příjemnou hebkost. Mohou si tak hezky sladit koupelnový textil v jednom designu,“ doplňuje Helena Tomášová.

 

Při wellness a sportu doslova v bavlnce

 

 

Funkční froté pro sportovce a wellness není třeba více představovat, na trhu se nabízí velké množství. Většina z nich je však vyrobena z mikrovlákna, tedy z umělého materiálu. Pokud přeci jenom upřednostňujete přírodní materiály, sáhněte po patentované novince Prowell z dílny Technické univerzity v Liberci a několika českých firem. Nový 3D froté materiál účinně saje vodu a zároveň zachovává pocit sucha. Tuto vlastnost oceníte především v sauně, kde se potřebujete osušit a zároveň nechcete sedět na mokrém ručníku nebo při venkovním koupání, kdy už vás nebude mokrá osuška při fouknutí větříku nepříjemně chladit na těle.

Jedinečné spojení dvou způsobů tkaní nabízí také materiál WA-TER. Pro změnu jde o kombinaci vaflové masážní struktury a klasického froté s měkkou smyčkou. Obě strany skvěle sají vodu. Je tedy na vás, jaký požitek si chcete právě dopřát. Oba materiály Prowell i WA-TER jsou zároveň skladné, jako ručníky z mikrovlákna.

Příroda nade vše

 

Chcete-li si dopřát kombinaci nejlepších vlastností, co froté materiály nabízejí, sáhněte po přírodní tkanině Bali. Jde o směs bavlny, bambusu a lnu. Ručníky a osušky jsou na omak hebké, zároveň mají masážní účinky. Díky kombinaci materiálů a technologie výroby jsou odolné vůči změnám teplot i poškození. Velmi rychle schnou, což ocení i domácnosti s malými nebo špatně větratelnými koupelnami, zároveň vypadají velmi luxusně. Skvěle se tak hodí na doma, do wellness a díky své skladnosti i na cestování.

 

Nač nezapomínat

 

Pokud jsme vás inspirovali a chystáte se na obměnu froté textilu ve vaší koupelně, máme pro vás pár rad na závěr. Při nákupu si všímejte kvality zpracování, nehezky zapošité okraje a trčící nitě nebudí dojem kvalitního výrobku. Kvalitní froté má na etiketě uvedeno praní na 60° C. Pokud výrobce doporučuje nižší teplotu, buďte na pozoru, většinou jde o nekvalitní materiál, který při vyšší teplotě změní tvar, nebo může pouštět barvy. Je také dobré znát výrobce. Pouhé označení „vyrobeno jinde“ nestačí, nemáte zde jistotu, zda byly použity pouze zdravotně nezávadné barvy i to, že se vám krásně vybarvený ručník či osuška nezmění po pár praních v nevzhledný kus textilu. A poslední rada: froté kupujte v oficiálních kamenných a internetových obchodech, jejichž výrobky musí splňovat zdravotní aspekty. Sice na pohled krásná, ale zdravotně nevyhovující osuška – či pouštící chlupy, do domácnosti nepatří.

 

 

Jakou zvolit gramáž?
Neplatí vždy, že čím vyšší gramáž, tím je ručník kvalitnější. Použití vyšší gramáže, tedy množství bavlny pro jeho výrobu, může navozovat pocit většího luxusu. Froté je však těžší a déle se suší, což nemusí být vždy komfortní především v menších nebo špatně větraných koupelnách. Běžné gramáže se pohybují od 400 do 600 gramů na metr čtvereční.
 
 

 

 

Zdroj foto: VEBA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *