Bytový textil

Tlumí, hřeje, zdobí…

Nezanedbatelnou dobrou vlastností (zejména koberců pokládaných celoplošně) je fakt, že výrazně tlumí kroky, tedy hluk. Samozřejmě také měkký nášlap je příjemný zejména pro bosou nohu. Také tepelně izolační schopnost přijde vhod a to zejména v chladných interiérech se studeným podlahovým povrchem. Je pravda, že celoplošný koberec je poněkud náročnější na úklid a v případě nežádoucí nehody se skvrny obtížněji odstraňují – současní výrobci ale vlákna impregnují tak, aby se nešpinila a dodržujeme-li pokyny výrobce, nebývá s údržbou větší potíž.

Oblíbenější, než celoplošné, jsou koberce kusové. V nabídce výrobců najdeme nejen nejrůznější rozměry a tvary, ale také celou škálu nejrůznějších materiálů, vzorů a barev. Od kvality zpracování a materiálu se pak pochopitelně odvíjí i jejich cena. Vzácné, ručně vázané koberce (například perské) pro ty nejnáročnější se pak ale stávají skutečnou ozdobou bytu a také opravdovou investicí, která se v rodinách dědí i z generace na generaci.

Zůstaňme ale při zemi – běžný spotřebitel kupuje zboží spíše pro jeho užitnou hodnotu. Kusový koberec na rozdíl od celoplošného má několik výhod. Lze jej v interiéru umístit přesně podle potřeby, aniž bychom zcela zakryli povrch podlahy. Může být tedy dobrým doplňkem například ke dřevěné či plovoucí podlaze, nebo podlaze s keramickou dlažbou. Většinou je umístěn v méně frekventované, odpočinkové části interiéru, kde sedíme například u televize a nohy (bosé nohy) přicházejí častěji do styku s podlahou. Menší kobereček či předložku najdeme také téměř u každé postele – ráno při vstávání je příjemné položit nohy na příjemnou měkkou tkaninu. Krom praktických vlastností nesmíme ale zapomínat ani na estetický přínos této interiérové textilie. Barvou i vzorem může doladit interiér a zútulnit ho.

Zdroj foto:Arte Espiba, Ikea, Viva Line

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *