Dekorace

Aby bylo útulno

A protože byla řeč o náročném a dlouhodobém zařizování, zaměříme se na drobnosti nezbytné k odpočinku a relaxaci, které dotvářejí styl a přispívají k našemu pohodlí.

Polštáře, polštářky, přehozy a závěsy…. Určitě se bez nich v krajním případě obejdeme a pravdou je, že například v přísně puristickém interiéru nacházejí místo na očích jen velmi omezeně. Na druhou stranu nějaký ten „zbytečný“ polštářek nebo přehoz najdeme téměř v každé domácnosti a to nejen jako dekoraci. Pokud se nad výběrem trochu zamyslíme, zvolíme jednotný styl a barevnost, mohou nám dobře sloužit a dekorovat zároveň.

První pravidlo při výběru je samozřejmě sladit textilní prvek s celkovým stylem a barevností interiéru. Například v moderním spíše vzdušném a čistém interiéru zařízeném ve světlých tónech vyniknou kontrastně polštářky výrazných barev, nejlépe jednobarevné nebo v kombinaci barev takzvaně „tón v tónu“. Mohou být různé velikosti, vždy ale doporučujeme zvolit jednotný tvar a především použít stejný materiál. Velkou pestrost snese také interiér zařízený ve venkovském „cottage“ stylu, zde se přímo očekává nějaká ta výšivka, ručně sešívané přehozy z látek různých vzorů nebo pestré záclonky v kuchyni a ubrusy nejrůznějších barev. I v tomto případě ale znamená, že méně je někdy více – kombinujeme s citem a snažíme se dodržet jednotný vzor u všech textilií. V interiéru kombinovaném z různých stylů, v bytech, kde jsme použili výraznou barevnou malbu, tam naopak najdou uplatnění přehozy, polštáře a závěsy jemných pastelových barev, z kvalitních materiálů, které svojí neutrálností a nenápadností nestrhávají přílišnou pozornost a dodávají prostoru zklidňující nádech solidnosti a stávající se jednotícím prvkem. Samozřejmostí u všech textilních doplňků by měla být samozřejmě také kvalita a dokonalá funkčnost. Sebehezčí polštářek o který se bojíme opřít či položit hlavu, protože by se zmuchlal, přece ztrácí svůj smysl.

Foto Ikea

Přečtěte si další články k tématu dekorace

Prohlédněte si katalogy obsahující dekorace

Prohlédněte si fotografie zachycující dekorace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *