Dekorace

ČERVENÁ – energická a radikální

Jednou z nejdekorativnějších květin jsou kromě rudých růží jasně červené vlčí máky, které se často stávají objektem zájmu malířů i uměleckých fotografů. Jejich kultovním obdobím byl impresionismus, zachycující krásu a atmosféru prchavého okamžiku. Velmi dekorativně se vyjímají také červené květy kaktusu na jeho zeleném těle, které květům vytváří dokonalé komplementární pozadí. Pro ty, kteří náš seriál o barvách čtou poprvé, nutno připomenout, že komplementární barva je barvou takzvaně doplňkovou, barvou, která leží na opačné straně barevného kruhu a vytváří se svým protějškem dokonalý soulad plný napětí a kontrastu. Stejně živě působí červené gerbery, lilie, karafiáty, tulipány, azalky, macešky nebo oblíbené muškáty. Na podzim i v zimě zdobí některé keře drobné plody, které skromně a nesměle zkrášlují pochmurné a studené roční období.

Ve městě a v lidském obydlí

Červená barva je nositelkou obrovské energie, kterou sebevědomě využívá k poutání pozornosti širokého okolí. Červená je v lidském společenství jasným signálem a varováním. Proto se na semaforu pro automobily i chodce ocitá v roli důrazného vykřičníku a výzvy „STOP“ a na všech přístrojích hraje roli „poruchového“ tlačítka. Pro schopnost přitahovat zrak i pozornost všech – bez ohledu na věk, pohlaví či vzdělání – si jí oblíbila marketingová oddělení firem, stejně jako reklamní agentury. Červená obecně symbolizuje krev, nejcennější životadárnou tekutinu, stejně jako srdce, které je její vytrvalou a dokonalou pumpou. Již při ztrátě zdánlivě malého množství krve je lidský život vážně ohrožen, stejně jako se nedá šťastně a spokojeně prožívat život „bez srdce“. Samotné srdce je odvěkým symbolem života, energie a lásky a červená je proto nositelkou a zprostředkovatelkou podobných hodnot: životní energie a lásky. Pro svou spontánní přesvědčivost, dravost až agresivitu bývá červená v interiéru obvykle uplatňována jen velmi opatrně a to spíše na malých plochách a bytových doplňcích.

Co umí červená

Červená je barva překypující silou sdělení, plná emocí a citu. Je smyslná, silně povzbuzující, dynamická a v jasných, neředěných tónech dokáže být až agresivní. Její účinek na lidské smysly je natolik významný, že dokáže zrychlit náš tep i dech, zvýšit tlak. Vzbuzuje silné emoce a vášně, u některých lidí dokonce až úzkost a depresi. Povzbuzuje nás k aktivitě, rázným činům a tělesným požitkům. Proto je její uplatnění v bytovém interiéru, ve kterém se odehrává běžný život několikačlenné rodiny, nezbytně nutné velmi pečlivě uvážit. Červená je absolutně nevhodná do místností a prostorů, ve kterých hledáme klid, relaxaci a odpočinek. Za asistence pulsujících červených tónů by nedošlo klidu ani naše vědomí, ani tělesná schránka. S mírou můžeme červenou uplatnit v místnostech, ve kterých se má něco dít, sloužících pro vybíjení přebytečné energie, k podněcování kontaktů a udržování přátelských citů. Jedna stěna dětského pokoje v malinově červené do něj vnese příjemný vzruch, stejně jako cihlově červená stěna obývacího pokoje hosty nadchne a celou místnost intenzívně prohřeje – obzvlášť, je-li ústředním bodem na této stěně krb.
Nejvhodnější uplatnění pro červenou najdeme především v místnostech, kde se pořádají párty: domácích vinotékách, salóncích a barech, umístěných zpravidla v suterénu. Přesto se však držme raději jemnějších odstínů červené: oranžové, červenohnědé, jahodové nebo vínové. Pokud se červené nechceme vzdát na velké ploše, uplatníme jí na podlaze, kde se zpravidla vyjímá lépe, nežli stejná barevná plocha na stěně. Tmavá a sytá červeň na podlaze působí stabilním, zabydleným, útulným až luxusním dojmem. Jasným důkazem vhodnosti červené barvy pro podlahovou krytinu je jednak převládající červená barevnost tradičních ručně vázaných vlněných koberců i obliba temně hnědo-červených dřev v obytných prostorech bytu. Obzvláště dráždivě působí červená ve spojení s nepestrými barvami, které jí vytvoří kultivované pozadí, na kterém může zazářit. Noblesně vypadá kombinace rudé se stříbrnou a zlatou, které stupňují její účinek a zintenzivňují vyvolané vášně.

Růžová romantika

Růžová je specifickou, velmi blízkou příbuznou červené. Tato sladká a neodolatelně ženská barva vzniká naředěním červené bílou a výsledek vyjadřuje nevinnost, čistou lásku a něhu. Růžový pokoj působí jemně a svěže a je vhodný pro čerstvě narozenou holčičku, malou školačku, dospívající dívku i mladou romantickou dámu. Obzvlášť krásné a křehké kombinace vytváří doplněna bílou, ale dobře vyzní také s ostatními pastelovými tóny, například vanilkově žlutou nebo jarní zelení. Dospělé ženy v interiéru růžovou kompenzují chladnými tóny ocelově šedé, bílými kovy s matovou povrchovou úpravou, nebo naopak kontrastním kovaným nábytkem ze surového železa. S růžovou rezonuje dřevěný, lehce rustikální nábytek. Na růžové stěně vynikne solitér knihovny z tmavého exotického dřeva, dětský pokojík stylově doplní bíle či bleděmodře lakovaný nábytek jednoduchých tvarů. Celé kompozici vytvoří ideální základ bohatě zdobený koberec v pastelových barvách, nejlépe s vyšším vlasem, který zvýší komfort a jemnost růžového interiéru.

Červená na stěnách

V posledních letech, jak stoupá obliba výrazně barevných kompozic v bytových interiérech, se začíná tato divoká a nespoutaná barva ocitat na větších plochách: na kusových kobercích nebo dokonce celých stěnách. Výmalbu všech stěn obytné místnosti jedinou sytou barvou však nelze doporučit. V extrémním případě lze použitím syté a tmavé červeně snadno dosáhnout zcela opačného efektu – místo energie a radosti přinese do prostoru stres a nervozitu. Kromě toho tmavé tóny na převážné části stěn místnost opticky zmenšují a působí až skličujícím dojmem. Na většinu svislých ploch proto raději volme klidnější a světlejší tóny, které na nás působí příjemně a nepodléhají tolik módě. Pokud se nám líbí jasná červeň, nejlépe zazáří na jedné ústřední stěně. Tuto stěnu je však potřeba vybrat s rozmyslem a citem. Především by na ní neměla být okna, která přivádějí do místnosti denní světlo a s červenou by vytvořila zbytečně výrazný kontrast. Množství dveří umístěných ve výrazně barevné stěně lze akceptovat pouze jako součást předem promyšlené kompozice, vyjadřující jasný záměr architekta. Mezi dvoje bílé dveře ve dřevěné obložkové zárubni na červené stěně můžeme umístit ozdobný lehký stolek z třešňového dřeva, zdobený dvěma stolními lampami a nad něj zavěsíme zrcadlo ve zlaceném rámu, které celou stěnu „rozsvítí“. Pokud však budou dveře v barevně výrazné stěně náhodně umístěny bez jasného řádu a smyslu, očekávaný efekt barevného řešení nebude příliš působivý, popřípadě se vůbec nedostaví. Ideální stěna pro kontrastní barevnost je ucelená plocha bez dramatických výstupků: výklenek nebo rovná stěna bez oken a dveří. Ne pečlivě připravené kontrastní pozadí je vhodné pro zvýšení účinku instalovat nástěnné lampy a nejpůsobivější dílo z rodinné sbírky umění.

Červená na doplňcích

Červená zažívá v oblibě architektů i laiků opakované a periodické poklesy popularity, střídané ohromujícími a slavnými návraty na scénu bytového designu. Trvale je její pozice neotřesitelná především na menších plochách, doplňcích a solitérech. Hvězdou zůstává po léta v bytovém textilu. Nejlépe působí kombinovaná s ostatními příbuznými barvami: oranžovou, zlatou a okrovou nebo neutrální béžovou či smetanovou. Jemný kontrast do červené plochy vnášejí dekorativní vzory v kovově modré nebo v komplementární lesní zeleni. Jednobarevná jasná červená na velké ploše může však působit poněkud lacině a povrchně. Jemnější odstíny červeně posunuté v barevné škále k modré, zastoupené vínovou, nebo k bílé reprezentované růžovou, působí na větších plochách lépe. Také jahodová nebo starorůžová mají smířlivě méně energie nežli rudá a v interiéru působí přirozeněji. Osvědčené barevné kombinace vznikají pravidelným dekorativním vzorováním na jednobarevném červeném pozadí. Na červeném základu se překrásně vyjímají obzvláště motivy pletence větvoví okrasných keřů zdobené záplavou květů. Elegantně a uměřeně vypadají také geometrické vzory: proužky, kostky a kosočtverce, jejichž středy zvýrazňují jemné puntíky. Látky s drobným a nevýrazným vzorem, který působí především v detailu, jsou ideální pro potahy dekorativních polštářků, podhlavníků a čalounění taburetek, v jídelně pro prostírání. Naopak na velkých plochách okenních závěsů a postelových přehozů můžeme odvážně zvolit velkorysejší květinový nebo abstraktní vzor.

Ing. arch. Veronika Haroldová

Inspiroval Vás článek? Chtěli byste změnu? Podívejte se do katalogů o bydlení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *