Dekorace

Jak na dokonalou fotografii zátiší, aneb designerem pro svůj byt

Není to vůbec tolik složité, jak se na první pohled zdá. Budete potřebovat pouze fotoaparát, nápad na fotografii a poté ji již můžete ve specializované prodejně nechat zvětšit a zarámovat. Možností materiálu a velikosti je nespočetně.

V tomto článku vám poradíme, jak vyfotit dokonalou fotografii zátiší! Ta vám poté může zdobit interiér vašeho pokoje. Budete originální! Budete totiž mít obraz, který nikdo jiný nemá.

fotografie zátiší

1. Dobré světlo

Je dobré myslet na vhodné podmínky na focení. Pokud je venku zataženo/pod mrakem a vy nemáte profesionální světla, lampička se žlutým tónem vám rozhodně nepomůže. Počkejte si na přirozené sluníčko. Přece jen úpravy v postprodukci už se nemusí tolik podařit. Vyfoťte fotografii co nejlépe, abyste do ní poté již nemuseli tolik zasahovat.

2. Pozadí zátiší

Dále musíme samozřejmě myslet na pozadí našeho zátiší. Ačkoliv středem pozornosti bude něco jiného, i okraje a pozadí jsou důležitá. Na čem by mohlo zátiší stát? Rozhlížejte se okolo sebe a jsme si jisti, že najdete to pravé, co vás cvrnkne do nosu.

fotografie zátiší

3. Správný úhel focení

Někteří se s tímto talentem narodili, jiní musí zkoušet. Zkoušejte fotografovat z různých stran a úhlů. Hrajte si se stínem. Ovšem pro zátiší je typický pohled z ptačí perspektivy, tedy seshora.

4. Správné rozmístění předmětů

Někteří tvrdí, že hlavní aktér fotografie by měl být v samotném středu. Ale řekněme si upřímně, vždyť je to nuda! Rozmisťujte předměty tak, aby byly lehce na stranu, některé více dopředu a jiné dozadu. Kdyby byli například porcelánový andělíčci poskládáni vedle sebe jako vojáčci ve stejné linii, nikoho by to nezaujalo. Jen ať se překrývají, někteří vyčnívají, jeden je vepředu a druhý zase kouká zpovzdálí. To bude teprve zajímavé a bude se na fotografii něco dít!

fotografie zátiší

5. Vše by mělo ladit

Myslete také na barevné kombinace. Kam budete chtít obraz poté umístit? Bude to do ložnice, která je v duchu šedé? Pak by mohl pěkně kontrastně působit obraz v barvách růžové. Volte tedy růžovo-šedé zátiší. Předměty by měly být ve stejném duchu a stylu. Potrpíte si na vintage styl? Industriální či rustikální? Je na vás, po čem sáhnete.

Zdroj fotografií: pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *