Dekorace

Jak uspořádat rostliny v interiéru podle Feng-šuej?

První zásady Feng-šuej

Obecně platí, že rostliny by měly mít v domě významné místo. Zavřeni v betonové krychli si bez kousku zeleně často připadáme deprimovaně a podrážděně. Květiny psychologicky nastolují pocit uvolněnosti, většího sepětí s přírodou a symbolizují život a pozitivní energii.

Každá jednotlivá místnost také vyzařuje jinou energii a je třeba tuto energii podporovat (či naopak potlačovat) jinými typy rostlin. Nejlepší je pozvat si architekta, který  feng-šuej rozumí, aby vám květiny nainstaloval individuálně podle toho, jakou energii potřebujete právě Vy. Ale není to nezbytné. Existuje několik pravidel, kterými se můžete řídit i sami. A hlavně pamatujte na to, že nejvíc záleží na Vašich pocitech a tom, jak Vy danou místnost cítíte. V tom Vám ani ten nejlepší architekt nebo nejdokonalejší návod pomoci nedokáží.

rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Rostliny by se měly stavět obzvláště do rohů, ve kterých umožňují lepší proudění čchi. Také je vhodné zakrývat květinami, zejména těmi druhy s převislými listy, ostré rohy nábytku – ty by jinak mohly do místnosti vysílat negativní energii. Také se doporučuje rostlinami osázet parapety oken, květiny díky svému ochrannému charakteru způsobí, že se k vám zvenčí nebude moci dostat nic zlého.

Rozmístění rostlin v jednotlivých místnostech

Každá místnost také vyžaduje jiné typy a hlavně umístění rostlin.  Mimo jiné je dobré situovat někam do interiéru bambus  – věří se, že bambus přináší štěstí a neměl by chybět v žádné domácnosti.

Ke vchodu je vhodné dávat dvě výrazné rostliny, „ochránce“. Zejména kaktusy umístěné zvenku před vchodem jsou dokonalé. Ale je důležité, aby chodba byla dobře průchozí, žádná džungle!

V obývacím pokoji se rostlinám meze nekladou. Hlavně se nebojte barevně experimentovat.

rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Dětský pokoj je problematičtější. Rostliny by neměly stát u postele, protože mohou rušit spánek. Také je pravidlo, že květiny vyvářejí energii. Pokud tedy máte hyperaktivní dítě, raději množství květin tlumte. Ale pár rostlinek pro děti, o které se můžou starat, je vždy dobré ponechat.

V ložnici by mělo být rostlin málo. Doporučují se zejména rudé květiny, jako třeba růže (klidně řezané), či ani ne tak rostliny jako například miska s červenými jablky. Červená barva podporuje romantické soužití páru. Ale pozor na orchideje, tchynin jazyk apod. Ty energii spíše odčerpávají, než přidávají. A co potřebuje pracující dospělý člověk více než energii?

rostliny v interiéru podle Feng-šuej

V kuchyni by měly být rostliny teplých barev (červená, oranžová, žlutá) a jen malé množství. Stejně tak v jídelně. Uprostřed jídelního stolu by vždy alespoň nějaké květiny být měly.

Rostliny v koupelně pomáhají trochu odfiltrovat přebytečný element vody a vnést do prostoru prvek dřeva. Rozhodně na ně ani v koupelně nezapomínejte!

rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Každá místnost se také dělí na devět částí prostoru, neboli pa-kua, tyto zony představují důležité věci v životě člověka. Rostliny jsou přitom jakýmsi ukazatelem, jak moc energie tato zóna má. Pokud rostlina prosperuje, je energie v pořádku. Ale pokud chřadne a uvadá, je s tímto místem něco špatně. Energii můžete podpořit vhodně vybranými rostlinkami.

Těchto devět prostor je:

  • SZ – Rádci a přátelé – Dává vám podporu vašich bližních, symbolizuje autoritu a přátelství. Je dobré sem umístit symboly kovu a země. Dobré rostliny jsou třeba fíkus či citroník.
  • S – Kariéra, začátek – Pomáhá vám ve vaší profesi a ukazuje cestu životem. Vhodné jsou elementy kovu a vody. Dále zelenec a pelargonie.
  • SV – Moudrost – Vědění a moudrost symbolizuje právě tato část pokoje. Vládne elementem země a ohně. Doporučené květinou jsou například ibišek a agáve.
  • Z – Děti, budoucnost – Symbolizuje především budoucnost, fantazii a tvořivost. Její rostlinou je aloe, fíkus a brambořík. Element pak oheň a země.
  • Střed – Štěstí a zdraví. Měla by být spíše volná.
  • V – Rodina, minulost – Zahrnuje vzory, učitele, a všechny, kdo vás nějak vedli. Je elementem dřeva a doporučují se rostliny vysoké a rychle rostoucí – kroton a další rostliny.
  • JZ – Partnerství, manželství – Láska a vše kolem ní. Jejím elementem je země či oheň. Hodí se sem dracéna a alokázie.
  • J – Sláva – Symbolizuje vaše cíle, uznání, nadání a schopnosti. Přijdou se sem orchideje a datlovníky. Element je dřevo a oheň.
  • JV – Bohatství – Peníze a vše movité. Vhodné jsou košaté rostliny a element dřeva a vody. Měli byste sem umístit ibišek a tlustici.

rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Ale pozor, všeho s mírou. Přece nechcete mít z domu džungli. Dejte hlavně na Vaše vlastní cítění, jen tak dosáhnete své vnitřní harmonie, jak nás feng-šuej učí.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *