Dekorace

Líčidla pro interiér

Je obecně známým faktem, že zatímco technickou a stavební stránku stavby obstarává zpravidla mužský člen páru či rodiny, úprava interiéru a volba dekorací je záležitostí často čistě ženskou. Zkusme tedy najít paralely mezi typem ženy a stylem jejího příštího domova.

Přírodní materiály: Amazonky a divočina

Jakou povrchovou úpravu stěn asi zvolí žena vyznávající přírodní styl? Tak jako její přirozeně opálená a celoročně ošlehaná tvář dává vyniknout krásným a oduševnělým „smacím“ vráskám kolem očí a koutků, tak i v interiéru dostane přednost prostá přirozená krása a struktura materiálů.
Mezi nejpůsobivější přírodní úpravy patří režné zdivo. Výrobci nabízejí nepřeberné množství barevných odstínů lícových cihel včetně napodobenin stoletím prověřeného povrchu, které zajistí interiéru atraktivní a netradiční vzhled. Stejně silným výtvarným prvkem je hrubé kamenné zdivo rekonstruovaných domů, často kombinované s křivolakými vrstvami vložených cihel, které jemné tóny lomového kamene příjemně oživují.
Rastr cihelného či kamenného zdiva doplní a změkčí hrubá plastická omítka, nejlépe v přírodním bílém odstínu. Dobrým partnerem režnému zdivu je také stropní betonová deska bez omítky, nejlépe s jasně viditelnými stopami po prknech dřevěného bednění, které kromě svých obrysů do betonu často otiskne i stopy struktury letokruhů.

Skleněná příčka tvořící netradiční předěl místnosti bude z ručně litého skla s nepravidelným povrchem a tisícem drobných vzduchových bublinek prozrazující šetrný výrobní postup. Syrovější variantou prosklení průmyslového typu jsou nebarvené čiré tvárnice Copillit nebo Luxfer v betonovém či dřevěném rámu.
Pokud se majitelka přece jen rozhodne pro obklad stěn či stropů, drží se striktně přírodních materiálů. Nad kuchyňskou linkou nejspíše nalezneme obklad ze dřeva či kamene skládaný z maximálně velkých prvků omezujících rozsah spár. Citlivější povahy může v blízkosti varné desky poněkud překvapit chlad nerezového obkladu, eventuelně nadchnout dokonalost povrchu opálového skla. Pokud kuchařka zvolí klasický keramický obklad, sáhne pravděpodobně po režných a neglazovaných obkladech v přirozené barvě hlíny.
Novinkou pro milovníky přírody je mozaika z pečlivě vybraných a poskládaných oblázků, kterou můžeme použít na dlažbu i obklad stěn (jejich cena již tak okouzlující není – dosahuje částky kolem 2 500 Kč/m2).

Podhledy najdeme v interiéru „amazonek“ minimálně, případně budou dřevěné, tvořené obyčejnými nehoblovanými prkny, výjimečně pak palubkami chráněnými čirým lakem. Obklady stěn obytných místností dřevem kalkulují s maximálním estetickým účinkem kresby a proto jsou pro tento účel ideální surovinou exotické dřeviny.
Případné nátěry a nástřiky mají v tomto domě výhradně neutrální tón a jsou téměř neviditelné.

Jemné tóny: Decentní elegance dámy

Přirozené líčení nabízí ženám, které nemají bronzově snědou pleť a odvahu vyjít bez dotyku dekorativní kosmetiky, jemnou a nenápadnou eleganci.
Stejně jako líčidla přírodních barev a jemných tónů na ženském obličeji působí hladká vápenná omítka ve světlých pastelových tónech na stěnách, které jsou osvědčenou klasikou.

Eleganci a jednoduchost omítaných stěn podtrhnou a zjemní přechodové zdobné lišty. Dokáží vytvořit přechod mezi výmalbou stěn a stropu, ve vysoké místnosti oddělit barvu spodní části stěny či rozčlenit stěnu na geometrická pole pro efektní umístění obrazů. V interiérech obytných místností se můžeme setkat i s tapetou, ovšem pouze v jednobarevných variacích s klasickými a nenápadnými strukturálními vzory. Podhledy v hale nebo koupelnách jsou zpravidla jednoduché, rovné a hladké se zapuštěnými svítidly.
Skleněné příčky či vnitřní okna budou z čirého čistého skla nebo naopak kompletně pískovaného či opálového skla, vrcholem zdobnosti jsou jemně pískované motivy.

Obklady nad kuchyňskou linkou i v koupelně ctí zásady stylu jemnými přírodními tóny písku, bílé kávy, mladých kaštanů nebo kakaa nebo naopak studenou škálou neutrálních barev oblázků na mořské pláži. Jednolitou plochu obkladu oživí jednoduchá listela nebo řádka obkladaček menšího formátu.
Zrcadlo v koupelně bude zřejmě součástí keramického obkladu, jehož efektní členění svou přítomností zvýrazní. Osvědčeným, odolným a věčně krásným materiálem pro obklad nad kuchyňskou linkou zůstává kámen. Umělý nebo pravý – oba krásně doplní pracovní desku stejného materiálu.

Barevné akcenty: Energie tvůrčí a aktivní ženy

Sportovní, dynamická a tvůrčí osobnost se barev zpravidla nebojí a využívá je pravidelně pro dokreslení své osobnosti. Do barevné palety se noří každý den a vybírá tóny podle svého momentálního rozpoložení a programu dne. V interiéru se pak určitě obklopí barevnými akcenty, které vnášejí do prostoru žádoucí napětí. Barevné omítky, malby a nátěry poskytují nepřeberné možnosti sebevyjádření a dotvářejí individuální atmosféru pokojů podle jejich účelu. Variantní pojetí upřednostňuje pouze jednu oblíbenou barvu, která se v domě objevuje v mnoha různě sytých odstínech. Všechny místnosti mají vlastní atmosféru a přesto dům vhodně zvolenou barvou propojují do kompaktního výtvarného celku. Tapeta se stává i v tomto domě cestou vedoucí k úspěchu. Její barvy jsou živější, plocha stěny často členěna výraznější listelou a doplněna v horní části výmalbou v citlivě zvoleném tónu.

Prosklení příček v interiéru domu je řešeno buď tónovaným sklem pastelových jemných barev, výrazněji zbarvenými Luxferami v kontrastním dřevěném rámu nebo moderní, jednoduchou vitráží.
Obklady stěn keramikou zaujmou kombinací barev. Základem úspěšného a efektního řešení je volba dvou tzv. komplementárních barev, které se vzájemně doplňují. V poslední době je jednou z nejoblíbenějších dvojic tandem modrá-žlutá.
Neutrální světlý strop spolu se zařizovacími předměty vnáší do prostoru barevnou rovnováhu a kompozici harmonizuje. Podhledy jsou v tomto interiéru sice tvořeny obvyklými materiály a technologiemi, což se však nedá říct o konečném výtvarném dojmu. Sádrokartonové desky lze bez problémů řezat a ohýbat, takže podhled může mít několik úrovní se zapuštěnými svítidly.

Kontrasty, směsi a odvážné barvy: Extravagance mládí a dobrodruhů

Silná a nekonvenční osobnost zvolí stejně výrazné až extravagantní nalíčení. Nebojí se nových trendů, ani experimentů, naopak – cítí se v nich jako ryba ve vodě. Reakce okolí na výrazné a netradiční nalíčení ji nezajímají. Odvážná žena bez předsudků se nenechá omezovat v individuálním projevu ani při zařizování interiéru.

Interiéry domu bývají harmonickou, ale pestrou směsí mnoha stylů a barev, které návštěvníky překvapují a pohlcují současně. Jejich majitelky vytvářejí bez skrupulí fantastický svět úchvatných tvarů a barev, sahají po nových materiálech a neváhají je netradičně kombinovat. Neostýchají se použít opulentní umělé štuky a zdobné rozety, výklenky olemují plastickými dekorativními lištami. Koneckonců v tomto domě by nás neměly překvapit ani štuky pravé, zlacené i malované. Tapety výraznějších tmavších barev se třpytivými efekty se oproti výmalbě pyšní výhodou – lze je jednoduše vyměnit, zatímco sytě barevné malby lze překrýt světlejším odstínem jen velmi obtížně.
V malém rodinném zámečku historické hodnoty se budou na stěnách úžasně vyjímat tapety textilní. Osvědčeným vzorem jsou zlatavé či stříbřité květiny a révoví vinoucí se na jednobarevném podkladu, jednoduchou krásu do místnosti zaručeně vnese obyčejný proužek nebo jiný klasický geometrizující vzor.

Zajímavou alternativou obvyklých povrchových úprav stěn je jednobarevný výrazný nátěr, který umožní zdi projevit svou individualitu a zachovat si původní nedokonalou strukturu. Zlatá barva dodá místnosti magickou a slavnostní atmosféru.
Skleněné příčky, nadsvětlíky nebo lemy zrcadel mohou zdobit přísně geometrické či naopak filigránské vitráže.
Podhledy opomíjené a nedoceněné nalézají v tomto domě ideální reprezentační prostory. Vedle klasických kazetových stropů z masivních kvalitních dřev s bohatou řezbou v přijímací hale nebo obývacím pokoji zde můžeme stejně dobře v ložnici nad lůžkem nalézt nekonvenční zrcadlové obklady.

Zajímavou specialitou využívanou dosud spíše v komerčních prostorách je speciální podhled z pružného plastu mnoha barevných odstínů, který po vypnutí do obvodového rámu působí jako obrácená vodní hladina a jemně odráží dění v místnosti.
Obklady v tomto domě nemusejí nutně pocházet z obchodů. V koupelně se můžeme setkat s plastickým obkladem vlastnoručně vyráběnou směsí importovanou z mořské pláže. Dokonale ohlazené úlomky starých kachlů spolu s ulitami mořských živočichů a mušlí vytvoří překrásnou mozaiku (6). V kuchyni je lépe z praktických důvodů zvolit obklad s hladkým a dobře omyvatelným povrchem. Autorskou mozaiku barevně i tématicky namíchanou podle vlastního vkusu nám umožní vyskládat rozlámané obkladačky – nové nebo třeba původní staré po babičce, které se při sanaci rozpadly na tisíc kusů a mají šanci na své deja-vu…

Ing. arch. Veronika Haroldová

Co takhle si zkrášlit bydlení novými dekoracemi? Inspirujte se v katalozích na oBydleni.cz!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *