Dekorace

Půvab patiny

Co je to patina

Povrch může být kovový, dřevěný, mosazný či jakýkoliv jiný (plast, papír, sklo). Dlouhodobým vystavováním vnějších vlivů (konkrétně vody, ovzduší) a opotřebováváním vzniká patina. V oblasti designu bývá tento efekt žádoucí na různých předmětech ze stříbra, bronzu nebo mědi. Tento záměrný děj nazýváme patinování.

Kde patinu uplatnit

Z čistých, nových a hladkých předmětů vznikají předměty, které mají své kouzlo. Tento zašlý vzhled se pak uplatňuje ve vintage stylu či rustikálním stylu. Ve zmíněných stylech jsou právě „staré“ věci vítány. Inspirují se starší dobou. V tomto duchu si pak můžete zařídit svůj interiér nebo se inspirovat při zařizování chaty, která si tuto atmosféru přímo žádá.

Nebojte se experimentovat a tvořit. Patinování můžete provést na jakémkoliv materiálu či předmětu. Není to nic těžkého a zvládne to každý amatér. A jelikož výsledkem má být nedokonalé dílo, nevadí, pokud něco zkazíte.

půvab patiny

Patinování nábytku

Patinování můžete provést na novém kusu nábytku, kterému chcete dodat trošku vintage a retro stylu. Případně na starším nábytku, na kterém chcete zamaskovat jisté nedokonalosti. Tímto způsobem je ještě podpoříte a bude to vypadat, že přesně takto to má být.

Bude se tedy jednat o patinování dřeva. Postup si můžete nejprve zkusit na kousku dřeva, které najdete na zahradě a až poté se pustíte do většího kusu nábytku.

V první řadě oddělejte veškeré úchytky či držáky. A poté si očistěte povrch nábytku od mastnoty. K tomu vám pomůže horkovzdušná pistole. Jakmile je povrch připraven, vrhněte se na patinu. Patinovací barvu můžete nanášet štětcem nebo houbičkou – ta vytváří velmi zajímavý efekt (zvlášť technikou „ťupkání“). Můžete provést hned několik vrstev pro maximální efekt. Nechte zaschnout a je hotovo. Výsledek nemá být dokonalý, právě naopak.

půvab patiny

Takto můžete upravit veškeré kusy nábytku v pokoji a vytvořit si tak originální vybavení, které nikdo jiný doma nemá. Vytvořili jste ho sami. Je unikátní.

Zdroj fotografií: floatproject.org, indulgy.com, instagram.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *