Dekorace

Tapety znovu objevené

V Číně je znali už dávno před naším letopočtem a vyráběli je rýžového papíru. Evropa se s nimi seznámila až deset století po Kristu: patřily k luxusu, a byly to v podstatě nástěnné gobelíny nebo desky polepované textiliemi, jež se pak připevňovaly ke stěně. Jak je patrné z muzejních sbírek, vyráběly se nejen z ručně malovaného papíru, ale dokonce také z kůže, ve formě dekorace se objevovaly také nalepované velkoplošné dřevoryty. Šlo výhradně o autorská výtvarná díla, malíři nejčastěji používali panoramatické výjevy. Vzorované papírové tapety vymysleli Britové v osmnáctém století, nárůst jejich obliby o století později měl na svědomí vývoj mechanických rycích válců a výroba souvislých rolí papíru.

Nepodceňujte výběr
Vzhledem k opravdu nepřeberné nabídce současného tapetového trhu se určitě vyplatí nechat si poradit od zkušeného bytového designéra. Nejde přitom jen o vhodný dekor, ale také o sílu a materiál tapet, speciálně pokud s jejich pomocí budete nuceni řešit například popraskané stěny nebo jiné jejich nedostatky.
Ostatně dnešní dvouvrstvé tapety se s leckterými podobnými nástrahami snadno poperou. Je-li jejich podkladová vrstva z polyetylénové pěny nebo z buničiny, vyznačují se tvarovou stálostí, při lepení se nesrážejí, navíc dovedou zdařile sehrát i roli zvuková izolace. Prodyšnost většiny produktů je zárukou, že by pod nimi neměly růst plísně.

Novinky trojrozměrné
Fenomén 3D, který uchvátil veškerou spotřební elektroniku (od televizí přes monitory až k fotoaparátům), se nevyhnul ani světu tapet. Nejnovější designérské kolekce se nesou v duchu jednoty obsahu a formy. Vycházejí většinou z geometrických tvarů a stínování, hraje i ojedinělá textura povrchu. Jednoduché vzory v kombinaci se složitými technickými prvky zahrnujícími lesky
a metalické efekty nechávají vzniknout dramatickému výsledku s omamnými optickými účinky, jež dávají stěnám zcela netušené parametry. Horkou novin-kou jsou moderní a ekologicky šetrné 3D stěnové panely WallArt vyrobené z vláknitých zbytků při produkci třtinového cukru. Tato surovina s názvem bagasse je stoprocentně recyklovatelná, kompostovatelná a biologicky rozložitelná, takže přispívá k trvalé udržitelnosti.

Samolepicí dekorace
Pokud slyšíte na moderní design a osobité interiérové doplňky vás nenechávají chladnými, pak vás určitě tento novodobý fenomén dostane. Díky samolepkám získá šmrnc v podstatě jakýkoliv prostor. Skvěle vypadají ve velkoplošné podobě na stěně pokoje, drobnější prvky se osvědčily k dekorování například čelních ploch nábytku. Fólie se díky skvělé přilnavosti dokáže doslova přisát téměř na každý alespoň trochu hladký povrch, jejich aplikace se tedy neomezuje pouze na plochy typu hladkého skla. Vhodně vybraný vzor a barevnost dodá interiéru dynamičnost a vzrušení nebo naopak odpočinkový klid.

Současným trendem jsou tapety připomínající přírodní suroviny – dřevo nebo kámen – a napodobující keramický obklad. Tvůrci interiérů využívají také schopnosti tapet podmanit si a modelovat prostor, například aplikací stejných či modifikovaných dekorů (například v negativu) nejen na tapetách, ale rovněž na potazích, polštářcích nebo závěsech. Pokud k nápadně vzorovaným tapetám nemáte k dispozici textilie v kompatibilní kolekci, spíše než na experiment se spolehněte na jednobarevné doplňky (látky, koberce).

Typy tapet

Papírové – Mají hladký nebo strukturovaný povrch, jsou částečně nebo úplně světlostálé, nejsou odolné proti oděru a nedoporučují se k aplikaci na praskající a příliš nerovné stěny.
Reliéfní – Jednovrstvé papírové tapety s plastickým trojrozměrným tiskem vyhovují pro vlhké prostory i hodně namáhané stěny.
Vinylové – Jsou odolné proti oděru a vlhkosti, rozměrově stabilní, světlostálé, se strukturovaným povrchem, omyvatelné a přetíratelné.
Rauhfaser – Typ drsných několikavrstvých papírových tapet se dřevěnými vlákny, lze je několikrát přetírat.
Sklovláknité – Homogenní, vlhku odolné tapety ze skelných vláken jsou předurčené pro luxusní a namáhané prostory.
Textilní – Jde o textilní vlákno na podkladové vrstvě, tapety jsou vhodné do reprezentativních prostor.
Textilní stěrkové – Bezešvý efekt vznikne aplikací suché směsi přírodních surovin smíchané s vodou, materiál přilne k jakémukoliv podkladu.
Samolepicí – Snadno se aplikují, u větších ploch hrozí riziko vzniku vzduchových bublin. Pomůže pomalé odstraňování podkladní vrstvy a pečlivé postupné vyhlazování směrem dolů i do stran.
3D desky – WallArt 3d stěnové panely tvoří při aplikaci různé plastické trojrozměrné obrazce, hodí se do interiérů všech stylů.
Svítící – Nový typ tapety využívající oblíbených LED diod, díky nimž se rozsvěcují různé – i pohyblivé – obrazce.

Zdroj: časopis Nové byty a domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *