Dekorace

Vánoce tradičně i netradičně

Tradiční pokojovky doplní v prosinci rostliny podtrhující vánoční čas. Velice populární je vánoční hvězda (poinzécie) původem z Mexika. Korunou její krásy nejsou drobné žluté kvítky, ale červené až šarlatové listeny. Pro její vzrůstající oblibu byly vyšlechtěny rostliny s listeny růžové, lososové, žluté i bílé barvy. V současnosti existují i odrůdy, které mají listeny dvoubarevné. Novinkou jsou také miniaturní poinzécie ošetřené hned po zakořenění řízků retardátory růstu. Jako by nestačil výběr z tolika barev a velikostí, vyšlechtěny jsou také odrůdy s jakoby naondulovanými a pokroucenými listeny. Bílé odrůdy pěstitelé dobarvují přírodními barvivy, aby získaly exkluzivnější vzhled rostlin.

Vzhledem ke svému původu vyžaduje vánoční hvězda stálou pokojovou teplotu v rozmezí 16 – 20 °C a dostatečně vlhkou půdu. Neuškodí, když jí občas rosíme listy. Neobejde se bez světlého místa, kam však nedopadají přímé sluneční paprsky. Pro zálivku je vhodná vlažná voda, jednou za týden rostlinu přihnojíme. Pokud je v bytě příliš suchý vzduch, začnou listy brzy opadávat, proto není vhodné, aby vánoční hvězda stála v blízkosti topení.

Tradičnější z tradičních

Rostlinou hojně pěstovanou již našimi babičkami je vánoční kaktus (Schlumbergera truncata). Vykvétá v období Vánoc bílými, růžovými nebo lososovými tóny souměrných květů. Rostliny pěstujeme při teplotě 18 – 22 °C při mírném zastínění. Poupata se nejlépe vytvářejí při délce dne 8 – 9 hodin a noční teplotě 15 °C. Nasazení poupat podpoříme omezením zálivky od poloviny srpna do poloviny září. Od října opět zaléváme až do ukončení květu, tehdy zálivku asi na měsíc omezíme a snížíme teplotu na 15 °C. Po zbývající část roku zaléváme pravidelně malými dávkami vlažné vody a přihnojujeme tekutým hnojivem.

Bramboříky (Cyclamen persicum) jsou oblíbené zejména pro půvabné pestrobarevné květy, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Květy dokonce často voní, což se především o Vánocích, které mají být voňavé, výborně hodí. Bramboříky jsou klasické hrnkové rostliny, ale můžeme je použít i do mnoha vánočních aranžmá v kombinaci s dalšími rostlinami. Škodí jim suchý vzduch a vysoká teplota. Zakoupený brambořík umístíme co nejblíže k oknu (ideálně se mu daří mezi okenními tabulemi) a udržujeme teplotu 10 – 15 °C a vyšší vlhkost vzduchu. Zalévat je třeba zdola do misky, nejlépe měkkou vodou. V současné době byly vyšlechtěny odrůdy miniaturních bramboříků, které snášejí i vyšší pokojové teploty, aniž by docházelo k poškození květů a žloutnutí listů.

Pro šikovné ruce

Nejpopulárnější výzdobou našich domovů jsou adventní věnce, které si ti zručnější mohou sami vyrobit, ostatní je koupí v zahradnických centrech či květinářstvích již hotové. Základem věnce je podložka ze slámy, proutí nebo floristické hmoty – florexu. K zakrytí slouží větvičky jehličnanů, ale také méně tradiční cesmíny nebo mech. Nedílnou součástí klasických adventních věnců jsou čtyři svíce, které se postupně zapalují každou adventní neděli až do Štědrého dne. Barevnost a další přízdoba závisí pouze na nás. Měli bychom se pouze vyvarovat kombinací moderních ozdob s klasickými perníčky či slaměnými ozdobami.

Jinou možností, jak vyzdobit vánoční interiér, mohou být svícny nebo girlandy nad dveřmi. Ozdobit můžeme i zahradu, dveře a okna pomocí domovních znamení různých tvarů a provedení, aranžovaných košů a truhlíků.
Hosty v hale nebo pokoji může uvítat vypichované aranžmá v proutěném koši. Do vlhké aranžovací hmoty vypichujeme snítky břečťanu, v létě nasušené bylinky (levanduli, šalvěj – lze ji stříhat i v zimě), vřes, bobuloviny. Ozdobou mohou bít šišky i větve jehličnanů. Možnou obměnou se stanou bramboříky a vánoční hvězdy, které lze sesadit a vytvořit tak nezapomenutelnou vánoční atmosféru.

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *