Dětské pokoje

Aby byl dětský pokojíček bezpečný

 

 

 

 

Nábytek i podlaha hrají roli

Při zařizování dětského pokoje si uvědomte, že se většina her vašich potomků (obzvláště těch menších) odehrává na zemi. Proto zvolte teplou a příjemnou podlahu. Ideální je koberec, korková nebo plovoucí podlaha.

Výběr nábytku by se měl primárně řídit jeho bezpečností. Rodiče nejčastěji kupují dětský nábytek z masivu, protože je přírodní, bytelný a nehrozí, že bude působit potíže alergikům.

Při nákupu nábytku i při renovaci starších kousků věnujte pozornost laku, kterým je nábytek přetřen. Zkontrolujte, zda splňuje evropskou normu EN 71, která zajišťuje zdravotní nezávadnost a stanovuje, co je pro děti vhodné.

 

Pozor na prsty!

dětském pokoji rozhodně nezapomeňte umístit záslepky do každé zásuvky. Zvažte i pořízení plastových krytek na dveřní panty, které zabrání tomu, aby si do nich malý neposeda přiskřípl prsty.

Podobné „vychytávky“ zabraňující přivření prstů do šuplat nebo posuvných dvířek skříní seženete u prodejců nábytku. Pokud už se vaše dítě dostalo do stádia „všechno prozkoumám, všechno rozkrámuju“ určitě tyto bezpečnostní pojistky oceníte.

Jako alternativa také mohou posloužit „měkké úložné prostory“. Místo normálních skříní pořiďte dětem různé látkové pytle a závěsné vaky, o které se děti nezraní a snáze se s nimi manipuluje. Navíc, až děti povyrostou a změní vkus, nebude vás tolik bolet investice do nového nábytku.

 

Ostré rohy

Dětský nábytek má zpravidla zaoblené hrany a žádné nebezpečí rozbití hlavy nehrozí, děti se však pohybují po celém bytě. A často tak rychle, že je ani nestihnete sledovat.

Podívejte se, který nábytek má ostré rohy zhruba ve výšce hlavy vašeho potomka. Pro váš klid a bezpečí pobíhajícího ďáblíka na ně pořiďte nalepovací plastové „nárazníky“. Jednoduchá zaoblená samolepka z měkkého plastu stojí pár korun a může zabránit nejednomu úrazu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *