Dětské pokoje

Bezpečnost dětí nejen v jejich pokojích

Bezpečnost dětí, bezpečnost bydlení

Zkusíme si rozebrat, jak je to s tou bezpečností a naším společným bydlením. Na rozdíl od automobilů a silničního provozu se bezpečnost naší domácnosti odehrává v rovině AKTIVNÍ.

PASÍVNÍ BEZPEČNOST je v domácnosti velmi problematická. Definice: Pasívní bezpečnost má zmírnit následky kolize ve chvíli, kdy nastala. Těžko můžeme dát pod schodiště nafukovací matraci, aby vaši dobráci padali do měkkého při závodech ve sjezdu zábradlí. Jeden z mála možných prvků pasívní bezpečnosti proto zůstává stará, dobrá lékárnička.

AKTÍVNÍ BEZPEČNOST je to, co můžeme (musíme) v domácnosti ovlivnit. Definice: Aktívní bezpečnost je souhrn opatření, která předchází a zamezují vzniku bezpečnostních rizik.

Pane mistr, není zábradlí 60 cm trochu nízké? Jó, paninko, větší tam nemáme…

Ale máte, pane mistr, máte. Všechno vědět nemůžete, ale většina těchto věcí je ošetřena normami, případně doporučením, která vychází z empirických zkušeností.

Zkusíme si to rozebrat z několika hledisek. Pomineme hledisko kategorizace našich ratolestí, které se pohybují ve spektru od flegmatického mouly (toho, co usne a píchne se o tužku), až po malého hyperaktivního ďábla (toho, co ho neuhlídáte, i když se na něho zrovna koukáte). 

 

Rozebereme si jednotlivé části bytu či domu, možná úskalí, řešení bezpečnosti.


Že nátěry prvků, mobiliáře a konstrukcí vč. stěn, stropů a podlah v obydlí by měly být ekologické, nejlépe vodou ředitelné, nezávadné, je vcelku evergreen. Nicméně to vše platí i pro dětské dřevěné hračky, houpačky, plastové výrobky a stejně se najde spousta nepřípustných výjimek. Na některých hračkách je to dokonce deklarováno, pro jaký věk je věc určena. Kde si nejsme jisti, zvolíme zdravý rozum, pokud nás o něj naše ratolest již nepřipravila.


Ta replika v nadpisu nás zavede k páteři domu, tou je schodiště. Norma je nekompromisní. Zábradlí nesmí mít mezi madlem a výplní, výplní a schodnicí nebo podestou menší mezeru než 100 mm. Výplně zábradlí (pokud jsou v domácnosti děti) by měly mít dřevěné nebo kovové příčky výplně svislé (proti šplhání), max. 120 mm vzdálené. To vše je bráno s ohledem na velikost dětské hlavičky. Oblá a hladká madla jsou samozřejmostí. Pokud zvolíte jako výplň zábradlí sklo, potom je třeba požadovat certifikát pevnosti kaleného skla, popř. skleněné výplně lze zpevnit bezpečnostní fólií. Výška zábradlí u schodů nad prostorem o hloubce 3 m je 900 mm, od 3 – 12 m 1000 mm. Prostě a jednoduše, pan mistr nemá o čem diskutovat. Vysvětlovat požárníkům, že mistr to měl v oku (čti v paži) a čekat, až úhlovou bruskou vyprostí vašeho miláčka, je pak nepříjemné. Stejná kritéria platí pro zábradlí balkónů, lodžií, teras, popř. přechodné oddělovací bezpečnostní branky na schodiště pro malé lezouny či útěkáře.

 

Autor:  Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net

Použité fotografie: MT Nábytek, Ing. arch. Petr Brandejský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *