Dětské pokoje

Dospělým vstup zakázán

Stavíte-li dům, je budoucí skladba pokojů zásadní částí již samotného plánování. Bydlíte-li v hotovém bytě či domě, pokuste se pro dospívající děti vybrat nejvhodnější prostor. Základní vybavení pokoje zahrnuje podlahu, nábytek a osvětlení. Vaši potomci budou v pokoji spát, učit se a trávit spoustu volného času, a tak by mělo být vše maximálně účelné a kvalitní. Všechny aktivity musíte dostat do prostoru několika metrů čtverečních a měli byste přitom brát ohled na orientaci místnosti ke světovým stranám a na dostatek přirozeného světla. Z hlediska světelných podmínek je ideální umístění pokoje na jih nebo jihozápad. Dospívající si potrpí na soukromí a určitě ani vy nechcete být rušeni jejich aktivitami, proto je moudré volit pro jejich útočiště místo poblíž vchodu a koupelny.

Realizace pokoje TAMTAM od firmy WELLE

Realizace pokoje LENJA od firmy WELLE

Jasný koncept a funkční zóny

Na začátku stanovte především rozpočet na nákup vybavení a na případné stavební úpravy. Z toho vychází volba materiálů a barevná kompozice. Počítejte s tím, že vaši potomci budou chtít v průběhu let styl pokoje různě měnit, proto raději použijte neutrální barvy a praktický nábytek, který déle vydrží. Podlahy volte odolné a snadno udržovatelné, a pokud trváte na kobercích, raději vyberte kusové pro lepší manipulaci i úklid. Členění místnosti na zónu spací, pracovní a úložnou je všeobecně známé, nezapomínejte však také na důležitou část relaxační. Bude-li dětský pokoj sdílet více sourozenců, myslete na zachování soukromí každého z nich a snažte se prostor rozdělit co nejspravedlivěji s ohledem na jejich často velmi rozdílné potřeby.

Sestava ZALF Z013, 99 986 Kč (JESPEN)

Sestava nábytku CLEVER, cena od 140 070 Kč (ALAX)

Kvalitní vybavení

Mezi nábytek, do kterého je dobré investovat, patří kvalitní postel o minimálních rozměrech 90×200 cm s úložným prostorem. Každé pracovní místo by mělo obsahovat psací stůl minimálně o rozměrech 60×120 cm, prostor pro počítač s příslušenstvím a pohodlné sezení. Polohovatelnou židli vybírejte ve specializovaných prodejnách a vždy ji osobně vyzkoušejte. Velmi důležité jsou úložné prostory, mezi nimiž nesmí chybět šatní skříň, knihovna, nejrůznější regály a kontejnery. Prostor pro kreativitu se nabízí především v relaxační části a v samotných dekoracích. Rozmístěte v pokoji sedací vaky, polštáře nebo koberečky, dobrým řešením může být také rozkládací pohovka, jež kromě odpočinku zajistí místo na přespání kamarádů. Kvalitní nábytek a podlaha, neutrální výmalba a vhodné centrální i bodové osvětlení tvoří základy. O originalitu se následně postarají dekorace a doplňky – v této fázi zařizování byste měli dát slovo budoucím obyvatelům pokoje. Budou-li je obklopovat vlastnoručně vybrané motivy a předměty, bude se jim v pokoji lépe bydlet a pravděpodobně se o něj budou také pečlivěji starat.

Sedací vak NEST, 100% bavlna, pěnové jádro, 5 490 Kč (KIKA)

Knižní zarážka PAIR OF BOOKENDS LEANING LADIES, pryskyřice, 1 170 Kč (DEZYNED)

Knihovna ROBOX, lakovaný kov, 78x31x184 cm, 59 850 Kč (PUNTO DESIGN)

Pokoj pro chlapce

Čím více košů na prádlo, krabic a úložných prostor, tím lépe. Šatní skříň by měla mít police, ale i dostatek místa na pověšení kalhot a košil. V pokoji se jistě objeví plakáty a nejrůznější hudební nosiče, proto obstarejte dostatek stojanů na CD i na sbírku filmů na DVD. Sportovně založení hoši potřebují víc prostoru na své vybavení a ocení lezeckou stěnu nebo hrazdu ve dveřích.

Pokoj pro dívku

V holčičím pokoji bude dříve či později dominantou velké zrcadlo a toaletní stolek. Kvůli správnému líčení se hodí, když světlo svítí zleva. Dívky se rády chlubí svými šperky – efektní a zároveň praktické jsou háčky a košíky poblíž zrcadla. Samozřejmostí je velká šatní skříň, pořadače na časopisy a noční stolek se stojánkem na mobil. Fotky, dárky a kabelky se také musí někde vystavit – na nástěnkách a policích nešetřete. Do barevných květináčů zasaďte rostliny – přežijí zde určitě déle než v pokoji u chlapců.

TEXT: Michaela Hrnečková
FOTO: archiv firem

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *