Dětské pokoje

Připravte dětem bezpečný domov

Málokdy je byt dvou dospělých lidí přizpůsobený malému obyvateli. Standardně zařízené místnosti pro něj nejsou dostatečně bezpečné.

Pro dítě musíte tedy vytvořit takové prostředí, kde se nebude bát, že se při jakémkoliv rychlejším pohybu zraní. Nejčastější příčinou poranění bývá pád. Často se zvídavý potomek rozeběhne, aby prozkoumal celý byt a dostal se až dál.

Nejhorší jsou v tomto případě okna, která lze opatři zamykací klikou. Ochranné prvky je nutné umístit na rohy stolů a hrany postelí. Dítě je schopné vyšplhat po otevřených kuchyňských zásuvkách, nebo po knihovně. Pokud není připevněna ke zdi, hrozí zřícení a převrhnutí polic plných knih.

Nejúčinnější prevencí je výchova a stálý dohled na obzvlášť rizikových místech, jako je například kuchyně, koupelna, dílna, garáž a zahrada s bazénem. Na okna je vhodné našroubovat zarážky, stejně tak na dveře a zásuvky v kuchyni i jinde. Vhodné je také zaslepení elektrických zásuvek.

Samozřejmostí je bezpečná úschova veškerých chemikálií, léků a nebezpečných čisticích prostředků. Skříňky si lze pojistit multifunkčním zámkem, který zabrání dětem v přístupu. Na čas je dobré také odstranit jedovaté pokojové rostliny typu oleandr nebo dieffenbachie.

Problémem jsou také příliš hladké povrchy, kde hrozí uklouznutí. Na schody proto nalepte protiskluzové pásky, pod koberec a do vany dejte protiskluzovou podložku. Do koupelny je také vhodné instalovat termostatickou baterii s pojistkou proti příliš horké vodě nad 38 stupňů. Vstup na schody či do „zakázaných“ místností můžete přehradit vrátky, přes které dítě nepřeleze.

Prostorem s velkým množstvím úrazů a ošklivých popálenin je kuchyně. Zde se doporučuje chránit sporák ohrádkou, vařit na zadních plotýnkách, rukojeti pánví a ucha hrnců obracet směrem ke středu sporáku, šňůru rychlovarné konvice a kuchyňských robotů vést podél zdi, aby na ně dítě nedosáhlo. U trouby využívat dětskou pojistku a zabezpečit zásuvky s příbory a kuchyňským náčiním.

Jedním z největších nebezpečí je také požár. Do bytu si lze instalovat detektory kouře, nakoupit hasicí deky a práškové hasicí přístroje.

Autor: aka

Zdroj foto: J.A.P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *