Dětské pokoje

Zařizujeme dětský pokoj

Při zařizování dětského pokoje by měla dostat hlavní slovo fantazie. Ne ale rodičovská! Nebudujeme si svůj nesplněný sen, ale snažíme se poskytnout zázemí pro naše dítě, kterému se líbí „jeho“ barvy, rádo by spalo třeba na palandě a chce na zdi své obrázky či plakáty. Rodič by měl být jen dozorem nad optimální ovladatelností vybavení pokoje a dohlížet na to, aby byl vybraný nábytek plně funkční, bezpečný a zdravotně nezávadný. Bezpečnost neznamná jen umístění dětské chůvičky.

Dbáme také na zajištění dostatečného přísunu světla. Proto se nesnažíme za každou cenu okno schovat za bohatě zdobené záclony, ale volíme spíše vzdušné a hladké materiály, nejlépe s protišpinivou a antistatickou úpravou. Umělé osvětlení bychom měli zajistit jak centrální, tak pro všechny pracovní, čtecí i hrací plochy zvlášť. Z požadavku na snadnou údržbu dětského území pak vycházejí materiály, z nichž je vyrobeno všechno zařízení dětského pokoje.

Volíme proto hladké lakované a laminované materiály, z nichž lze nasucho nebo vlhkým hadříkem setřít špínu a prach. Podlahu je vhodné pokrýt hladkým nesmyčkovým kobercem, z něhož prach snadno vysajeme, nevadí ani lamino, linoleum, marmoleum, které stačí setřít vlhkým mopem. Tyto materiály jsou však pocitově chladnější. Celé zařízení pokoje a vůbec jeho poloha vzhledem k ostatním místnostem v bytě či domě by pak mělo dítěti dodat pocit soukromého území, do nějž se bez zaklepání nevchází!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *