Elektronika

Jak vybrat správnou velikost televize?

Takže než si příště půjdete koupit televizi, řiďte se podle následujícího rádce. Pomůže vám, ať už sháníte televizi do obývacího pokoje, ložnice nebo kanceláře.

Velikost obrazovky a rozlišení

Nejdříve je potřeba uvědomit si, že televizory jsou měřeny diagonálně podle úhlopříčky. 42palcová televize má tedy 42 palců od pravého horního rohu k levému spodnímu.

Také byste měli zvážit rozlišení televize. Čím je totiž vyšší, tím blíže můžete sedět, aniž byste si všimli jednotlivých pixelů v obraze. To znamená, že pokud se vám líbí špičková televize Samsung 4K s rozlišením 3840×2160, můžete se k ní posadit blíže než k TV s rozlišením 1080p.

Velikost pokoje a pozice TV

Zvažte místnost, v níž se bude televize nacházet. Pokud v ní máte nábytek, který lze snadno přesunout, získáváte určitou flexibilitu. Jestli se ale jedná například o obývací pokoj se stěnou od podlahy až ke stropu, již prostě nejde snadno přemisťovat, budete muset podřídit televizi.

Zajímavou možností je pochopitelně umístit televizi na stojan. Na druhou stranu počítejte s tím, že některé typy stojanů televizi ještě přiblíží k divákům. Máte na to dost prostoru? Nebude pak obrazovka zbytečně moc blízko?

Trocha výpočtů

Podle různých výzkumů je pro lidi nejpříjemnější, když sedí ve vzdálenosti zhruba 2-3krát velikosti úhlopříčky. Přibližně se tedy můžete řídit podle následující tabulky:

Úhlopříčka

Minimální pozorovací vzdálenost

32″ (81 cm)

1,3 m

42″ (106 cm)

1,7 m

48″ (121 cm)

2,0 m

55″ (139 cm)

2,2 m

65″ (165 cm)

2,6 m

Ještě jednodušší možná bude, když si prostě změříte prostor, který máte doma od sedací soupravy ke stěně, a číslo si zapamatujete. V obchodě, až si vyberete svou vysněnou televizi, si od ní zkuste stoupnout stejně daleko. A pokud budete nakupovat přes internet? Výběr bývá větší a ceny nižší, jak se můžete přesvědčit třeba na expert.cz. Nikdo vám ale nebrání jít se podívat do kamenné prodejny na nějakou televizi o stejné úhlopříčce. Každému je totiž komfortní trochu jiná vzdálenost.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *